Kinesko-francuska godina okoliša: Xi i Macron razmjenom čestitki obilježili pokretanje

432
Kina i Francuska

Pokrenuta je Kinesko-francuska godina okoliša, a kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron obilježili su to razmjenom čestitki.

Xi je u svojoj čestitci napisao kako napredak u području okoliša vodi do napretka cijele civilizacije dok njegovo uništavanje vodi do uništavanja civilizacije.

Rekao je kako je odluka o pokretanju Kinesko-francuske godine okoliša odluka o jačanju bilateralnog dijaloga i suradnje u području poput zaštite okoliša, klimatskih promjena i bioraznolikosti te kako je cilj također putem zajedničkih napora nošenje s globalnim klimatskim izazovima.

Kina je voljna surađivati s Francuskom i međunarodnom zajednicom kako bi zaštitili naš planet za osiguravanje ljudskog opstanka i izgradnju čistom i prekrasnog svijeta, rekao je Xi.

Macron je u svojoj čestitci napisao da su borba s klimatskim promjenama i zaštita okoliša i bioraznolikost među najvažnijim izazovima s kojima se čovječanstvo suočava. Ovo čini jezgru francusko-kineskog sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Kina promovira ekološku civilizaciju i aktivno sudjeluje u multilateralnom procesu upravljanja klimom čime su postavljeni čvrsti temelji francusko-kineske suradnje, rekao je Macron.

Francuska je spremna surađivati s Kinom u usmjeravanju svijeta na put zelenog i održivog rasta koji se temelji na niskoj emisiji ugljika, dodao je francuski predsjednik.