Kinesko financijsko tržište: Pripremljeno daljnje otvaranje

280
yuan

Za kinesko financijsko tržište planirano je predstavljanje niza mjera za daljnje otvaranje, a kako bi bilo dalje unaprijeđeno upravljanje i konkurentnost sektora.


12 novih pravila

Uskoro će biti objavljeno 12 novih pravila temeljenih na dubinskom istraživanju i procjeni, rekao je u zajedničkom intervjuu za agenciju Xinhua Guo Shuqing, predsjednik Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranja, dodajući da su napori Kine za financijsko otvaranje već izazvali pozitivne tržišne reakcije.

Ukidanje gornje granice dioničkog udjela

Gornja granica dioničkog udjela u kineskoj komercijalnoj banci za pojedinačne kineski i inozemno financirane banke će biti istodobno ukinuta, rekao je Guo.

Imovinski zahtjevi za inozemne banke pri osnivanju inozemno financiranih banaka pravnih osoba ili podružnica, kao i za inozemno financirane institucije pri držanje udjela u trust tvrtkama će također biti uklonjeni.

Sve domaće i inozemne tvrtke će biti tretirane ravnopravno

Financijske vlasti će tretirati sve domaće i inozemne tvrtke ravnopravno, dok će suradnja i konkurencija biti provođene prema jednakim pravilima, rekao je.

Osim toga, ograničenja za kineske dioničare u kinesko-inozemnim bankama sa zajedničkim ulaganjima će biti olakšana. Zahtjeva za potpunim ili većinskom kineskim dioničarima u financijskim institucijama će biti ukinut.

Nova pravila će također omogućiti inozemnim financijskim institucijama držanje udjela u inozemno financiranim osiguravateljskim tvrtkama u Kini.

Nova pravila će potaknuti inozemne financijske institucije na provođenje suradnje oko kapitala, poslovanja i tehnologije s bankarskim i osiguravateljskim institucijama koje kontrolira privatni kapital.

Nove mjere za otvaranje će dozvoliti inozemno financiranim osiguravateljskim tvrtkama da investiraju u osiguravateljske agencije u Kini.

Plan je pomoći u osiguravanju dovoljne konkurencije

Trenutno udio ukupne imovine inozemno financiranih banaka u Kini iznosi 1,64%, a osiguravateljskih tvrtki 6,36%.

“Daljnjim širenjem otvaranja i stvaranjem poravnatog tržišnog okoliša ćemo pomoći u osiguravanju dovoljne konkurencije, optimizaciji strukture kapitala i regulaciji ponašanja dioničara,” rekao je Guo.

Osim toga će kineski i inozemno financirane financijske institucije uživati u proširenim ulaznim politikama pri investiranju u potrošačke financijske tvrtke ili njihovoj uspostavi.

Otvaranje bankarskog i osiguravateljskog sektora ključno za razvoj gospodarstva i poticanje tržišne vitalnosti

Prema novim mjerama, inozemne banke više neće trebati odobrenja pri poslovanju u RMB-ju i moći će poslovati u RMB-ju po uspostavi.

Nova pravila će također omogućiti inozemnim bankama poslovanje u agencijskoj naplati i uslugama plaćanja, ukloniti određene zahtjeve za inozemne brokerske kuće kod provođenja brokerskog poslovanja u Kini i ublažiti uvjete za inozemne osiguravateljske tvrtke kod uspostave osiguravateljskih institucija u Kini.

“Daljnje otvaranje bankarskog i osiguravateljskog sektora nije samo ključno za razvoj kineskog gospodarstva i financijskog sektora, već je pogodno i za obogaćivanje tržišnih entiteta i poticanje tržišne vitalnosti,” rekao je Guo.

Odgovarajući na sprečavanje i kontrolu rizika je dužnosnik rekao da će institucije koje teško krše zakone i pravila i posluju na nerazborit način susresti s oštrim kaznama.

Financijske vlasti će ubrzati oblikovanje vezanih zakona i pravila kako bi se olakšala provedbe ovih mjera za otvaranje, rekao je Guo.