Kinesko-američki trgovinski pregovori „u ubrzanom ritmu“

363
Kina i SAD

Kineski-američki trgovinski pregovori odvijaju se u “ubrzanom ritmu”.

Američki predsednik Donald Tramp i Liu He, specijalni izaslanik kineskog predsednika Si Đingpinga i vicepremijer Kine, sastali su se juče u Beloj kući.

Tramp je na sastanku rekao da uprkos ogromnom napretku postignutom na sedmoj rundi pregovora, ipak postoji mnogo poslova za obe zemlje, stoga su dve strane odlučile da ovu rundu pregovora produže za još dva dana.

Ovo je prvi put da Kina i SAD, otkada su počeli sa trgovinskim pregovorima, prudužuju vreme razgovora, što pokazuje da je nastupila ključna ali i možda najteža faza međusobnih konsutlacija.

U toku proteklih godinu dana od početka trgovinskih pregovora, vođene važnim dogovorima postignutim između lidera dve zemlje, pregovarački timovi Kine i SAD su prošle sedmice na šestoj rundi pregovora o glavnim pitanjima postigli principijelni konsenzus i razgovarali o memorandumu o razumevanju o bilateralnim trgovinskim pitanjima.

Na predstojećoj sedmoj rundi pregovora, pregovarači dveju zemalja su imali efikasne razgovore i postigli pozitivan napredak po pitanjima uravnotežene trgovine, poljoprivrede, transfera tehnologije, zaštite prava na intelektualnu svojinu i finansijskih usluga.

Međutim, pretvaranje svih dogovora u sporazum predstavlja veoma težak proces. Pregovarački timovi dveju zemalja će sigurno, polazeći od sopstvenih nacionalnih interesa, s velikom pažljivošću preispitivati svako detalje koje će se naći u budućem tekstu sporazuma.

Pored toga, produžavanja ove runde pregovora takođe pokazuje da su dve zemlje nakon svih „ukrštenih mačeva“ ali međusobnih konsultacija u proteklih godinu dana, naročito posle susreta lidera Kine i SAD u Argentini, pokazale snažnu želju za postizanjem konačne saglasnosti u predviđenom roku pregovora.

Upravo kao što je rekao predsednik Kine Si Đinping, Kina i SAD se ne mogu odvojiti jedna od druge, a saradnja je najbolji izbor za obe države.

Trgovinska pitanja Kine i SAD, kao dve najveće ekonomije u svetu, veoma su složena, stoga je izuzetno teško postići obostranu saglasnost u roku pregovora od svega 90 dana. Međutim, poteškoće neće zaustaviti dve zemlje da istraju do kraja. Sedma runda pregovora će biti nastavljena u vikendu.

Si Đinping je u poruci koju je Liu preneo Trampu tokom sastanka izrazio nadu da će dve zemlje nastaviti da na osnovu međusobnog poštovanja i uzajamnokorisne saradnje, krenu u istom pravcu, kako bi postigle sporazum koristan za obe strane“. S druge strane, američki predsednik je izrazio uverenje da će dve zemlje na kraju postići sporazum od velikog značaja i obostrane koristi.

Pozitivan stav obojica predsednika, bez sumnje uliva novu snagu za nastavak konsultacija.

Naravno, s obzirom na ogromne razlike Kine i SAD u nacionalnim okolnostima, društvenom uređenju i kulturnim tradicijama, Kina ima potpunu spremnost za dugoročnost, komplikovanost i teškoće u rešavanju trgovinskih problema sa SAD. Bez obzira na konačan ishod pregovora, Kina će prema svoju određenom pravcu neprestano produbljivati reforme i povećavati stepen otvaranja prema svetu, kako bi ostvarila visokokvalitetan razvoj privrede. „Dobro uradi svoj posao“ predstavlja ne samo najdragocenije iskustvo koju je Kina stekla u proteklih 40 godina reforme i otvaranja, nego i najveći adut u njenoj borbi protiv svih poteškoća.