Kineski veleposlanik u SAD: Suradnja je jedina ispravna opcija za veze Kine i SAD-a

424
kineski veleposlanik u SAD Cui Tiankai

Odnosi Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) su bili zajednička priča o uspjehu kroz proteka četiri desetljeća, dok je suradnja jedina ispravna opcija za budući razvoj bilateralnih veza, rekao je u ponedjeljak u New Yorku kineski veleposlanik u SAD Cui Tiankai.

“Kina ostaje predana širenju suradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama na temeljima međusobne koristi, upravljanja našim razlikama na temelju međusobnog poštovanja i razvoja odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama na temelju bliske koordinacije, suradnje i veće stabilnosti,” rekao je Cui prilikom obraćanja godišnjem gala događaju Kineske opće gospodarske komore u SAD-u u New Yorku.

Cui je pred okupljenih 450 gostiju gala događaja rekao kako se veze Kine i SAD-a kroz vrijeme trebaju razviti u svjetlu dubinskih promjena koje su se dogodile u obje zemlje i svijetu kroz protekla desetljeća.

“No, ovo treba razumjeti samo kao potrebu za bližom suradnjom Kine i SAD-a,” naglasio je.

Ističući činjenicu da su normalizacija i razvoj odnosa Kine i SAD-a donijeli korist objema zemljama i cijelom svijetu, kineski izaslanik je naglasio potrebu za obje strane “da gledaju unaprijed prema budućim desetljećima i planiraju naš rad zajedno radi još većeg uspjeha.”

Iskusni diplomat je također rekao kako će Kina nastaviti provoditi reforme i otvaranje i tragati za razvojem u čijem je središtu narod te održivi i mirni razvoj, što će stvoriti više prilika za svijet.

Cui je pozvao poslovne zajednice obje zemlje da na umu imaju širu sliku, ostanu otvorene i imaju jasan stav o onome što je ispravno, a što pogrešno.

Gala događaj u New Yorku, koji je također bio posvećen proslavi 40. obljetnice normalizacije odnosa Kine i SAD-a, je ugostila Kineska opća gospodarska komora u SAD-u kao dio svoje godišnje tradicije.