Kineski veleposlanik u SAD-u Cui Tiankai: Trumpov posjet predstavlja veliku priliku za odnose Kine i SAD-a

1172
kineski veleposlanik u SAD Cui Tiankai

Predstojeći posjet Pekingu američkog predsjednika Donalda Trumpa će biti sjajna prilika za odnose Kine i SAD-a, kako je u ponedjeljak prilikom konferencije za medije u Veleposlanstvu NR Kine u Washingtonu istaknuo kineski veleposlanik u SAD-u Cui Tiankai.

POVIJESNA PRILIKA

Očekuje se kako će Trump Kinu posjetiti u studenom u sklopu svoje azijske turneje tijekom koje će također boraviti i u Japanu, Južnoj Koreji, Vijetnamu te na Filipinima.

Prema Cuijevim riječima, njegov posjet Pekingu učinit će ga prvim gostujućim inozemnim šefom jedne države nakon 19. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Kineski veleposlanik je istaknuo kako će taj posjet biti izvrsna prilika za odnose Kine i SAD-a, osobito nakon 19. Nacionalnog kongresa na kojem je potvrđeno kako će Kina nastaviti pratiti put mirnog razvoja.

Kina će nastaviti težiti širenju i udruživanju zajedničkih interesa s ostatkom svijeta te će nastaviti zagovarati bolje, bliže i učinkovitije koordinacije s drugim zemljama, posebice Sjedinjenim Američkim Državama, kako je istaknuo Cui.

Predsjednik Trump će posjetiti Kinu u vrlo povijesnom trenutku i njegovim posjetom će se nastaviti njegova strateška komunikacija s kineskim kolegom Xijem Jinpingom na temelju njihovog ranijeg “vrlo dobrog dijaloga”, telefonskih poziva i brojnih pisama, primijetio je kineski veleposlanik u SAD-u.

“Naši timovi vrlo blisko surađuju na državnom posjetu predsjednika Trumpa i nadamo se da će to biti veoma uspješan i vrlo produktivan posjet,” kazao je Cui.

”DRŽAVNI POSJET PLUS”

Tijekom intervjua on je spomenuo i kako će Kini biti drago pružiti iskustvo “državnog posjeta plus” za predsjednika Trumpa i njegovu obitelj.

“Imamo sve što je potrebno za državni posjet, primjerice službene razgovore, počasnu stražu, državni banket,” dodao je ovaj veteran diplomacije, ”No mi želimo više od toga.”

Veleposlanik je rekao kako će za “američkog predsjednika” i “prvu obitelj” ponuditi “posebne aranžmane” kako bi im se Xi i njegova supruga odužili za gostoprimstvo prilikom posljednjeg sastanka dvojice vođa u travnju na Trumpovom posjedu Mar-a-Lago u američkoj saveznoj državi Floridi.

Cui je također spomenuo kako će za vrijeme Trumpovog boravka u Kini dva predsjednika imati i dovoljno vremena za “najvišu razinu strateškog razgovora” što je “iznimno važno za razvoj bilateralnih odnosa”.

S obzirom na to da će Trump posjetiti pet zemalja u Aziji, on će imati i pun raspored u Pekingu.

“Nadam se da će se vratiti i u drugi posjet,” crekao je Cui izražavajući pritom nadu da bi kineski predsjednik tako mogao vidjeti više kineskih gradova.

TRGOVINA I NUKLEARNO PITANJE NA KOREJSKOM POLUOTOKU

Trgovinska suradnja i nuklearna pitanja na Korejskom poluotoku su među ključnim temama za razgovore s Trumpom u Pekingu.

Gospodarski odnosi između Kine i SAD-a, dvije najveće gospodarske sile na svijetu, bile su i moraju i dalje biti obostrano korisne, rekao je Cui.

Kako postoji sve veća gospodarska međuovisnost između dviju zemalja Cui je mišljenja kako je prikladno reći da se mogu postići samo dobitni rezultati ili gubici.

Kineski veleposlanik također je izrazio svoje uvjerenje da će doći do “značajnih ishoda” na gospodarskom i trgovinskom frontu na kraju Trumpovog posjeta Kini.

Govoreći o nuklearnom pitanju na Korejskom poluotoku, Cui je kazao kako Kina radi sve što može kada je riječ o tom pitanju, uključujući i provođenje svih sankcija koje je Sjevernoj Koreji nametnulo Vijeće sigurnosti UN-a putem niza rezolucija.

“Iskreno, mnoge od tih sankcija će biti provedene s velikom štetom samoj Kini jer smo susjedi Sjeverne Koreje”, kazao je Cui.

Međutim, Kina je spremna potruditi se u tom smislu jer vjeruje u “veći globalni interes” denuklearizacije Korejskog poluotoka.

U međuvremenu, Cui je istaknuo kako Kina sama ne može riješiti nuklearno pitanje.

“To zahtijeva zajedničke napore svih uključenih strana, uključujući SAD i Sjevernu Koreju,” kazao je.

Primjećujući da će situacija na Korejskom poluotoku biti jedan od prioriteta dijaloga između Xija i Trumpa, Cui je izrazio nadu kako bi dvije strane mogle postići više sporazuma na tu temu.