Kineski veleposlanik u Estoniji Qu Zhe — Suradnja 16+1 donosi novu vitalnost odnosima Kine i Estonije

669
Kineski veleposlanik u Estoniji Qu Zhe

Suradnja Kine i zemalja srednje i istočne Europe (16+1) daje novu vitalnost odnosima Kine i Estonije, kako je u četvrtak napisao kineski veleposlanik u Estoniji Qu Zhe.

U članku pod naslovom ”Napredak 16+1– Zajednička suradnja u novoj eri”, kojeg je objavio estonski financijski dnevnika Aripaev, Qu je rekao kako je summit 16+1 u ovome trenutku nezaobilazna platforma za čestu komunikaciju između vladinih čelnika te je postao neophodan za unaprjeđenje međusobnog povjerenja i promicanje praktične suradnje između Kine i Estonije kada je riječ o politici, gospodarstvu i trgovini, kulturi i obrazovanju, turizmu kao i međuljudskim razmjenama.

Izrazio je uvjerenje kako će lideri iz Kine i 16 zemalja spomenutog područja iskoristiti priliku koju pruža šesti sastanak šefova vlada zemalja tog mehanizma, koji će se održati u Budimpešti sljedećeg tjedna, kako bi se osigurala postignuća ostvarena tijekom posljednjih pet godina, odnosno nakon prvog sastanka toga tipa koji je u Varšavi održan u proljeće 2012.

Istaknuo je kako suradnja 16+1 komplimentira i dodaje vrijednost bilateralnim odnosima uključenih strana kao i sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Kine i Europske unije.

”Na temelju načela međusobnog poštivanja, jednakosti i uzajamne koristi, Kina i 16 zemalja Srednje i Istočne Europe rade ruku pod ruku kako bi ojačale praktičnu suradnju u različitim područjima,” kazao je Qu.

Dodao je kako su središnja i istočna Europa područje koje svjedoči aktivnoj razmjeni između Azije i Europe, a usklađivanje inicijative Pojas i put, koju je predložila Kina, s Investicijskim planom za Europu (ili tzv. ”Junckerovim planom”) pruža nove mogućnosti suradnje u okviru 16+1.

19. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine, koji je u listopadu održan u Pekingu, iznašao je važan zaključak da je socijalizam s kineskim karakteristikama ušao u novo doba, a glavne suprotnosti s kojima se suočava kinesko društvo evoluiralo je u kontradikciju između neuravnoteženog i neadekvatnog razvoja te sve veće potrebe stanovništva za boljim životom.

”Partijski kongres dao je razvojni plan u dvije točke za razdoblje od 2020. pa do sredine ovoga stoljeća. U prvoj fazi, od 2020. do 2035. godine, gradit ćemo na temeljima koje je stvorilo umjereno uspješno društvo kako bi svjedočili ostvarenju socijalističke modernizacije. U drugoj fazi od 2035. do sredine 21. stoljeća, razvijat ćemo Kinu u veliku modernu socijalističku zemlju koja je prosperitetna, snažna, demokratska, kulturno napredna, skladna i lijepa,” kazao je Qu.

Kinesko gospodarstvo je u protekle četiri godine u prosjeku s više od 30 posto pridonijelo globalnom rastu te će i dalje biti jedan od glavnih pokretača svjetskog gospodarstva u godinama koje dolaze, kako je istaknuo veleposlanik.

”Predani smo produbljivanju sveobuhvatnih reformi i širem otvaranju naših vrata svijetu. Spremni smo raditi zajedno s drugim zemljama kako bismo globalni rast učinili jačim, koordiniranijim, uključivijim i održivijim kako bismo izgradili zajednicu zajedničke budućnosti za čovječanstvo,” dodao je Qu.

Istaknuo je i da se čekuje kako će Kina u idućih pet godina uvesti robe u vrijednosti 8 trilijuna američkih dolara, privući 600 milijardi američkih dolara stranih ulaganja i zaraditi 750 milijardi američkih dolara od izlaznih investicija, što će stvoriti veće tržište, više kapitala, više proizvoda i više mogućnosti za druge zemlje.

Osim toga, prema njegovim riječima, očekuje se da će suradnja 16+1 ući u novo doba te otvoriti novo poglavlje za bilateralne odnose i suradnju između Kine i Europske unije.