Kineski turisti starije dobi sve više putuju

477
kineski turisti

Kineski turisti starije dobi, preko 60 godina, pokazale su prošle godine veći interes za putovanja.

Prognoze kineskih turističkih organizacija su da će se taj trend nastaviti i u 2019. godini.

Lvmama, onlajn turistička agencija sa sedištem u Šangaju, saopštila je da su prošle godine putovanja starijih osoba zabeležila rast od 50 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

Stariji putnici su u proseku bili na putovanju pet dana i trošili 3.600 juana (oko 530 američkih dolara) tokom putovanja.

Agencija iz Šangaja navodi i da je kupovina turističkih paketa starijim osobama postala popularna među njihovom decom i unucima kako bi im na taj način ukazali pažnju i ljubav. Oko 60 odsto paketa rezervisanih za starije osobe naručila su upravo njihova deca, saopštila je agencija.

“Penzioneri i starije osobe bez posla imaju puno slobodnog vremena. Putovanje je dobar način da provedu svoje vreme na kvalitetan način,“ navodi se u saopštenju druge popularne turistička agencija Ctrip.

Stariji putnici, prema Ctrip-u, najčešće se odlučuju za paket aranžmane za grupna putovanja.

Očekuje se da će broj starijih u Kini dostići 255 miliona do 2020. godine, a njihova potrošnja bi u istom periodu trebalo da premaši 7 biliona juana, što će pomoći razvoju turističkog tržišta, navodi se plavoj knjizi Kineske akademije društvenih nauka.

Ministarstvo kulture i turizma je u oktobru objavilo smernice kako bi podstaklo putničke agencije da nude više turističkih aranžmana prilagođenih starijim osobama.