Kineski think tankovi: Njih sedam rangirano među najbolje u svijetu

655
think tank

Prema izvješću Global Go To Think Tank Indexa za 2017., sedam kineskih think tankova uključeno je među vodeće svjetske think tankove a najbolje rangirani među njima je Kineski institut za suvremene međunarodne odnosa na 29. mjestu.

Izvješće je objavio Institut Lauder pri Sveučilištu Pennsylvania, a pokazuje da Sjedinjene Američke Države imaju najveći broj think tankova, više od 1 800, dok je Kina na drugom mjestu s više od 500, a zatim slijede Ujedinjeno Kraljevstvo i Indija.

Savjetnik Državnog vijeća Wang Huiyao je predsjednik jednog od ovih think tankova, Centra za Kinu i globalizaciju, i stava je da je više think tankova – kao i nadogradnje postojećih – potrebno za pomoć vladi i javnosti da donose informirane odluke usred gospodarskih izazova bez presedana.

“Think tankovi neće preživjeti ako se ne inoviraju, a oni su ‘tvornice ideja’ koje mogu utjecati na javne mjere, za koje mislim da su vrlo važne. Odnosno pružiti bolje ideje za javnost i stvaranje javnih mjera.”

U Kini većinu think tankova podupire vlada ili oni prolaze kroz kineski sveučilišni sustav. Kako se porastom uloge društvenih medija te institucije suočavaju s novom razinom neposredne javne kontrole za svoje koncepte, Liu Qian, šefica za Kinu pri “The Economistu”, kaže da je na tim institucijama da se izdignu iznad svega i pruže čvrste savjete za one koji donose mjere.

“Mislim da je najvažnija stvar za istraživače imati uvid. Razvoj novih medija utječe na nas, ali smo otkrili da, iako javnost obično bilježi najnovije vijesti na Twitteru, Facebooku i ostalim društvenim medijima, oni se uvijek okreću nama se kako bi vidjeli što na sve kaže ‘The Economist’. U razdoblju eksplozije informacija, puno vremena i energije provodimo u istraživanju za izvješća, iako javnost može ponekad biti pogođena različitim osjećajima, oni gotovo uvijek shvate važnost uvida i racionalne misli.”