Kineski svemirski program: Kineski roboti u misiji lunarnog istraživanja

1024
Kina svemir

Kineski naučnici razmatraju mogućnost izgradnje lunarne istraživačke stanice koju će opsluživati roboti.

Kina planira da obavi četiri istraživanja dubokog svemira između 2020. i 2030. godine, na Marsu. Prva sonda za ispitivanja Marsa biće lansirana 2020. godine.

Površinska lunarna infrastruktura sa robotima koji umesto ljudi obavljaju naučne i tehničke eksperimente zahteva dugoročno snabdevanje energijom, objasnio je neimenovani zvaničnik nacionalne administracije za lunarni program.

„Izgradnjom lunarnih istraživačkih stanica možemo obaviti više istraživanja, većeg obima i bogatijeg sadržaja”, naveo je ovaj izvor tokom 7. Međunarodne konferencije posvećene inovacijama svemirske tehnologije.

On je rekao da će lunarna sonda „Change 4″ koja treba da dosegne dalje nego bilo koja pre, biti lansirana iduće godine. Takođe iduće godine mogla bi da bude lansirana i sonda „Change 5″ koja bi trebalo da prikuplja uzorke sa Meseca, što će biti treći korak u nacionalnom lunarnom programu.

Po okončanju misije „Change 5″, Kina će sprovesti tri misije istraživanja geološke strukture i mineralnog sastava mesečevog južnog pola, noseći neke od uzoraka na Zemlju.

Foto: Ilustracija