Kineski skijaši mogli bi se za zimske OI 2022. godine pripremati u Sloveniji

1207

Slovenski poslovni konzultant i bivši vrhunski skijaš Andrej Miklavc predlaže državi da podrži njegovu ideju o gradnji skijaškog centra u Sloveniji, u kojemu bi se pripremali budući kineski skijaški prvaci, ali i organizatori te velike priredbe u zemlji koja je već uspješno organizirala ljetne, a za šest godina će biti i domaćin zimskih olimpijskih igara.

” Nije tajna da Slovenija i Kina već duže vremena razgovaraju o suradnji na području zimskih sportova, zbog čega je Ljubljanu već posjetilo više kineskih državnih izaslanstava”, kazao je Miklavc u ponedjeljak u razgovoru za portal Siol.net, dodavši da bi takav zimski centar stajao oko 50 milijuna eura.

” Kini je takav centar potreban jer će 2022. biti domaćin Zimskih olimpijskih igara, a ako se Slovenija u ičemu može staviti uz bok svjetskim sportskim velesilama, onda to sigurno može kad su u pitanju zimski sportovi”, kazao je Miklavc, dodavši da se ne radi samo o sportskim terenima i uvjetima nego i o znanju kako se pripremaju velike sportske priredbe.

Miklavc je već osnovao kinesko-slovenski konzorcij koji analizira potencijale razvoja bijelih, zimskih sportova u Kini, a smatra da Slovenija u odnosu na druge zemlje ima prednosti da dobije osnivanje pripremnih arena za buduće kineske prvake na snijegu i ledu.

“Zajedničkim i kredibilnim nastupom svih čimbenika, Slovenija može doći u prvi plan kod Kineza, mi imamo potrebno iskustvo i povoljan zemljopisni položaj”, dodao je Miklavc koji je uvjeren da Kinezi imaju i potencijal za razvoj skijanja i drugih zimskih sportova, u čemu im može pomoći Slovenija i njeni stručnjaci.

” Kod njih su zimski sportovi tek u povojima, što je za nas velika prilika. U našoj smo analizi stanja pošli od procjene da je u svijetu 400 milijuna skijaša. Njihovo je bavljenje tim sportom ovisno od klimatskih promjena, ali i ekonomskih prilika. Zamislite kad se u skijanje uključi 300 milijuna Kneza, to će biti prava revolucije u tom sportu”, kazao je 46-godišnji poduzetnik iz Domžala, osnivač tvrtke za poslovno savjetovanje (consulting).

Miklavc je bivši vrhunski sportaš koji je za svoju zemlju tri puta nastupio na zimskim olimpijskim igrama u slalomu.