Kineski recepti za zdravlje i ljepotu

1173
medicina

Uoči jednog od najvažnijih praznika – Božića, ljudi se pripremaju za brojne aktivnosti i uživanje u hrani, a zabave do kasno u noć obavezne su za mladež.

No ipak se moramo sjetiti zdravlja tijekom praznika, jer da bismo dobro uživali, moramo se čuvati. Sada ćemo vam preporučiti nekoliko recepata za održavanje zdravlja tijekom praznika.

1. ČAJ OD ANĐELIKE I GOJI BOBICA ZA ZDRAVU KOŽU

Sastojci:

Anđelika (kineski naziv: Dang gui) 3 grama

Goji bobice (kineski naziv: Gou qi) 9 grama

Kineska datulja (kineski naziv: Hong zao) 9 grama

Priprema:

Stavite sve namirnice u lonac, dodajte 500 ml vode i kuhajte 10 minuta.

Prednosti:

Anđelika hrani krv i potiče njen protok, bogata je elementima u tragovima koji njeguju kožu. Goji bobice dobre su za bubrege, a možete napraviti čaj i samo od njih. Čaj od anđelike i goji bobica možete piti često.

2. JUHA OD DATULJA I CRNIH GLJIVA ZA NJEGOVANJE YINA

Sastojci:

Crne gljive (kineski naziv: Hei mu er) 20 grama

Kineska datulja (kineski naziv: Hong zao) 20 komada

Kristalni šećer (kineski naziv: Bing tang) po vašem ukusu

Priprema:

Stavite crne gljive u toplu vodu da biste ih ovlažili i očistili, zatim ih stavite u zdjelu i dodajte vodu, datulje i kristalni šećer. Zdjelu držite na pari sat vremena.

Prednosti:

Rječnikom kineske medicine crne gljive karakteriziraju se kao ravne i slatke te se koriste za njegovanje yin energije, čuvanje želuca i hidratiziranje tijela. Sadrže vitamin K koji je važan za zgrušavanje krvi. Datulja obnavlja i njeguje krv. Osobe koje imaju slabi yin i jaku ˝unutrašnju vatru˝ mogu ovoj juhi dodati bijele gljive.

3. KAŠA OD CRVENOG GRAHA I CRNE RIŽE ZA DETOKSIKACIJU

Sastojci:

Crna riža (kineski naziv: Hei mi) 100 grama

Crveni grah (kineski naziv: Hong dou) 80 grama

Kineska datulja (kineski naziv: Hong zao) 10 komada

Priprema:

Operite crveni grah i crnu rižu, ostavite ih u vodu 5 sati. Bacite vodu i stavite grah i rižu u lonac te im dodate umjerenu količinu vode. Kuhajte ih dok ne omekšaju, a zatim dodajte šećera po ukusu.

Prednosti:

Crna riža bogata je grupom kemijskih spojeva pod imenom saponin koji stimuliraju crijeva. Oni jačaju apetit i slezenu, griju jetru, njeguju oči i potiču krv, a također imaju funkciju detoksikacije i prevencije od raka.

4. SLATKO VINO S JAJIMA ZA LJEPOTU KOŽU

Sastojci:

Kineska datulja (kineski naziv: Hong zao) 10 komada

Jabuka 1/2

Jaje 1

Slatko vino od ljepljive riže (kineski naziv: Lao zao ili Jiu niang): 200 ml

Priprema:

Operite datulje i uklonite njihove koštice, izrežite jabuku u komadiće. Kuhate datulje i jabuku s 500 ml vode 20 minuta. Promućkajte jaje i dodate ga zajedno s datuljama i jabukom u slatko vino od ljepljive riže.

Prednosti:

Slatko vino od ljepljive riže dobra je namirnica za njegovanje ljepote, a ženama se preporučuje da ga svaki dan popiju malo. Ljepljiva riža obnavlja krv, slezenu i pluća. Zbog fermentacije se ljepljiva riža pretvara u vino te lako odlazi na meridijane jetre, pluća i bubrega. Zbog svojeg jake fermentacije ovo vino hrani krv i poboljšava ljepotu kože