Kineski prvi tramvaj s pogonom na vodik dolazi u Fushan

1452
Kineski prvi tramvaj s pogonom na vodik

Tramvaj se pravi u gradu Fushun u južnoj kineskoj pokrajini Guangdong, a saradnja je između gradskog okruga Gaoming i tvrtke CRRC Qingdao Sifang.

Sa inicijalnim ulaganjem od 760 miliona juana, predviđeno je kako će prva faza izgradnje biti završena krajem 2018. Linija će biti duga 17,4 kilometara i imati će ukupno 20 postaja. Odsjek dug 6,5 kilometara će biti završen tokom prve faze izgradnje, izvještava agencija Xinhua.

Biti će izgrađeno osam tramvajskih vozila s pogonom na vodik za operiranje linijom, a sve ih je samostalno razvila Kina. Tramvaji, s tri odjeljka, će voziti maksimalnom brzimom od 70 kilometara na sat. Svako od vozila će moći prevoziti maksimalan broj od 285 putnika.

Inženjeri kažu kako će tramvaj s pogonom na vodik biti vrlo različit od onih koji su već u upotrebi. Vozeći na energiju vodika, novi tramvaj će moći voziti dalje, s vodom kao jedinim ispušnim proizvodom.

Kako bi se bolje nosila sa sve većim problemom zagađenja, Kina se posvetila razvoju vozila na zelenu energiju širem zemlje.