Kineski prvi nevidljivi lovac J-20 ušao u sastav kineskih zračnih snaga

1451
Chengdu J-20

Chengdu J-20, samostalno kineski razvijen nevidljivi lovac je ušao u sastav Ratnog zrakoplovstva Narodnooslobodilačke vojske, otkrio je 9. marta vojni kanal Kineske središnje televizije.

Ranije u 2011., nevidljivi lovac J-20 je ostvario svoj prvi let u Chengduu u pokrajini Sichuan. U studenom prošle godine, lovac J-20 je imao svoj prvi javni nastup na Međunarodnoj zrakoplovnoj izložbi u Zhuhaiju.

Remek djelo kineskog modernog ratnog zrakoplovstva, kineski prvi nevidljivi lovac J-20 simbolizira visoku brzinu razvoja kineskih nacionalnih obrambenih kapaciteta. J-20 je dvomotorni jednosjed, nešto je veći i teži avion od ruskog Suhoja PAK FA i američkog F-22 Raptora. Procjenjuje se da mu je dužina 23 metra, a raspon krila 14 metara. Očekuje se maksimalna masa u polijetanju od 34 do 36 tone, sa unutrašnjim teretima. Kineski izvori tvrde da avion ispunjava standarde pete generacije lovaca. Biće u stanju da razvije nadzvučnu brzinu i bez uključivanja dopunskog sagorijevanja motora, da manevriše sa velikim faktorom preopterećenja, opremljen je sa naprednom elektronikom, diskretan (neprimjetan) je i višenamjenski je sa mogućnošću polijetanja sa kratkih staza.