Kineski premijer u Europi

367
kineski premijer Li Keqiang
Kineski premijer u Europi

Kineski premijer Li Keqiang je od ponedjeljka u Europi, Bruxellesu i u Hrvatskoj. U Bruxellesu će biti održan 12. Sastanak čelnika Kine i EU, a u Hrvatsku odlazi u službeni posjeti toj zemlji i sudjelovati na 8. sastanku čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe.


12. Sastanak čelnika Kine i EU-e

Ovo je prvi put u inozemstvo kineskog premijera ove godine i očekuje se da će dati novi poticaj sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Kine i EU.

EU je najveći trgovinski partner Kine. U 2018. je vrijednost trgovine između Kine i EU prešla 682 milijarde američkih dolara i postavila novi rekord, što znači da obujam trgovine između dvije strane svake minute prosječno prelazi milijun dolara.

“Vjerujemo da će ovaj sastanak podići dijalog i suradnju Kine i EU-e na novu razinu i povećati stabilnost, recipročnost i strateški značaj našim odnosima,” rekao je Zhang Ming, čelnik Kineske misije pri EU.

Čelnici dvije strane će razmijeniti mišljenja o bilateralnim odnosima i glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog značaja i svjedočiti potpisivanju dokumenata o suradnji u područjima energetike, politika oko konkurencije i ostalih područja, rekao je zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Wang Chao na tiskovnoj konferenciji u najavi događaja.

Kina podržava “Europski integracijski proces”

Kineski premijer Li Keqiang svoje poglede o suradnji s Europskom unijom na nizu pitanja izrazio u jednom njemačkom listu prije odlaska na put

“Empatično podržavamo europski integracijski proces u nadi za ujedinjenu i prosperitetnu Europu,” napisao je Li, dodajući da je bliska suradnja Pekinga s istočnim europskim zemljama prednost za uravnotežen razvoj unutar EU. Premijer Li je napisao da je Kina spremna bliže raditi s EU na pridržavanju Pariškog klimatskog sporazuma, podršci održivom razvoju, održavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom i borbi protiv terorizma.

8. Sastanak čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe

Ovogodišnji sastanak čelnika Kine i zemalja srednje i istočne Europe će biti održan u hrvatskom gradu Dubrovniku. Ovaj sastanak ima veliku važnost za promicanje stabilnog i dugoročnog razvoja suradnje Kine i zemalja srednje i istočne Europe, kao i odnosa Kine i EU-e, rekao je Wang Chao, zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova.

Pokrenut u 2012., mehanizam za suradnju je stekao široku podršku 16 zemalja srednje i istočne Europe i stvorio je sveobuhvatan i višerazinski okvir suradnje.

Posljednjih godina se suradnja Kine i zemalja srednje i istočne Europe prilagođavala neprestano mijenjajućem okolišu u Europi i kretala se produktivno prema naprijed unutar okvira odnosa Kine i EU i u skladu s pravilima EU.

Prema službenim podacima, kineski predstavnici su do sada uložili preko 10 milijardi dolara u 16 zemalja srednje i istočne Europe. Suradnja u područjima poput prometa, energije i proizvodnih kapaciteta je proizvela plodonosne rezultate.

Statistika Kineske opće carinske uprave je pokazala da je obujam trgovine između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe 82,23 milijarde dolara u 2018., uz rast od 21 % na godišnjoj razini.

Osim toga, Kine i zemlje srednje i istočne Europe su se prošle godine usredotočile na bližu podnacionalnu suradnju i ostvarile značajan napredak u područjima poput gospodarstva i trgovine, znanosti i tehnologije, obrazovanja i međuljudskih razmjena.

Lijeva pratnja uključuje njegovu suprugu Cheng Hong, državnog vijećnika i ministra vanjskih poslova Wang Yija, te potpredsjednika Nacionalnog odbora Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća i čelnika Nacionalne komisije za razvoj i reformu He Lifenga.