Kineski premijer tijekom posjete Briselu izrazio opredjeljenje za saradnju s EU

678

Kineski premijer Li Keqiang u petak je zaključio dvodnevnu posjetu Belgiji, gdje se sastao s europskim čelnicima i potvrdio zajedničko opredjeljenje za razvijanje stabilnog odnosa između Kine i Europske unije (EU) u trenutku rastuće globalne neizvjesnosti.

Obje strane su svijetu poslale pozitivne signale svojom odlukom da budu predvodnici slobodne trgovine i globalizacije, te da nastave s globalnom borbom protiv klimatskih promjena unatoč preprekama, izvještava Xinhua.

Tokom posjete Briselu kineski premijer je prisustvovao 12. Poslovnom samitu EU i Kine, te je kopredsjedavao 19. sastankom čelnika Kine i EU s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom.

Nazvavši ovaj sastanak “konstruktivnim” i “plodonosnim”, Tusk i Juncker su na zajedničkoj konferenciji za medije kazali da su EU i Kina važni strateški partneri, te da obje strane pridaju veliku važnost bilateralnim odnosima i saradnji.

Tusk je naveo da su Kina i EU premijerovom posjetom demonstrirale solidarnost u vezi s klimatskim promjenama.

Li je čelnicima EU rekao da će Kina osnažiti svoju saradnju s ovim blokom u borbi protiv klimatskih promjena i da će surađivati na implementaciji Pariškog sporazuma i ciljeva UN-ovog Programa održivog razvoja do 2030.