Kineski premijer svojim putovanjem u Bugarsku promovira kinesko-europske veze

523
kineski premijer Li Keqiang

Kineski premijer Li Keqiang je u nedjelju završio svoj uspješni put u Bugarsku s jasnom porukom da će Kina daljnje učvrstiti odnose sa svojim europskim partnerima i štititi multilateralni trgovinski režim.

Tijekom boravka u Sofiji, Li je bio u službenom posjetu Bugarskoj, sudjelovao je na sedmom sastanku političkih vođa Kine i 16 država srednje i istočne Europe (CEECs) te je održao bilateralne sastanke s vođama država CEEC-a.

Kineski premijer i njegovi kolege iz država CEEC-a su se složili da će daljnje poticati bilateralnu suradnju i mehanizam suradnje 16+1 te su, usprkos protekcionističkim oblacima koji su se nadvili nad svijet, ponovili svoju zajedničku obvezanost izgradnji otvorenog svjetskog gospodarstva i tome da proces gospodarske globalizacije učine dinamičnijim, inkluzivnijim i održivijim.

ČUVANJE SLOBODNE TRGOVINE

Li je tijekom sastanaka na kojima je sudjelovao istaknuo kinesku odlučnost da se očuva slobodna trgovina i multilateralni trgovinski režim koji služe kao važni pokretači svjetskog gospodarskog rasta.

Referirajući se na pitanja očuvanja multilateralizma i slobodne trgovine, protivljenja protekcionizmu i rješavanju trgovinskih nesuglasica, rekao je da u trgovinskom ratu neće biti pobjednika.

Kina nikada ne inicira trgovinske razmirice, a pogotovo ne trgovinski rat, no ako ga druga strana inicira nametanjem dodatnih carina, Kina će definitivno poduzeti protumjere, dodao je.

To će učiniti kako bi obranila ne samo razvojne interese Kine, no također i pravila Svjetske trgovinske organizacije, rekao je.

Kada je govorio o suradnji između Kine i država CEEC-a, rekao je da se ona temelji na otvorenosti, konzultacijama na jednakoj razini, zajedničkoj dobrobiti i ishodima od kojih će profitirati sve strane.

Sudionici summita Kina-CEEC su izrazili svoju obvezanost promoviranju suradnje na obostranu korist, izgradnji otvorenog svjetskog gospodarstva i tome da gospodarska globalizacija postane dinamičniji, inkluzivniji i održiviji proces.

Komentirajući poziv kineskog premijera za protivljenje protekcionizmu, Latchezar Dinev, predsjednik Bugarsko-kineske gospodarske i trgovinske komore, je rekao kako bi se sve države trebale sjetiti lekcija Velike gospodarske krize 1930.-ih koja je nastala zbog protekcionističkih carina.

Naglasio je da se trgovinski odnosi među državama grade godinama, no da je potrebno samo nekoliko mjeseci da se unište. “Ako se naruše odnosi ili dobavni lanac, ponovno uspostavljanje odnosa je jako teško,” rekao je.

JAČANJE KINESKO-EUROPSKIH VEZA

Nakon šest godina razvoja, mehanizam suradnje 16+1 je evoluirao u praktičnu međuregionalnu platformu za suradnju te raste broj ekonomskih i trgovinskih veza među sudionicima.

Tijekom tog perioda je trgovinski obujam između Kine i država CEEC-a narastao sa 40 milijardi dolara na gotovo 70 milijardi američkih dolara, s prosječnim godišnjim rastom od 6,5 posto. Također i rastu dvosmjerna ulaganje obje strane.

Tijekom svog govora koji je održao na osmom Kina-CEEC poslovnom forumu, Li je rekao kako je mehanizam suradnje 16+1 važan dio i korisna komponenta suradnje između Kine i EU-a te da taj mehanizam olakšava razvoj dvije strane, ali i također pomaže u smanjenu jaza unutar EU-a i pospješuje proces europskih integracije.

“Ujedinjena, stabilna i prosperitetna EU i jaki euro u skladu su s temeljnim interesima Kine,” rekao je Li.

Također je istaknuo i ponovio da je Kina obvezana daljnjem otvaranju i reformi tržišta, što će također dovesti do više prilika za kinesko-europsku suradnju.

Nekoliko dana prije Lijeva putovanja Peking je snizio carine i smanjio negativni popis stranih ulaganja. Taj najnoviji potez će stvoriti nove prilike na tržištu za države CEEC-a i za EU.

Bugarska je prva država u Lijevoj europskoj turneji, koja također uključuje službeni posjet Njemačkoj, najmnogoljudnijoj i najrazvijenijoj europskoj državi. Cilj je turneje promoviranje većeg otvaranja i procesa inovacije.

UČVRŠĆIVANJE TEMELJA SURADNJE 16+1

Kako bi položili čvrste temelje mehanizma suradnje 16+1, kineski premijer je zatražio daljnje jačanje gospodarskih i trgovinskih veza i učvršćivanje javne podrške.

Li i njegovi kolege iz država CEEC-a obvezali su se dvosmjernim ulaganjima i jačanju međuljudske razmjene.

Na zajedničkoj konferenciji za medije s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koja se održala u petak, Li je rekao kako se Kina raduje povećanju ulaganja sudjelovanjem u većim infrastrukturnim projektima u Bugarskoj, poput željezničke linije koja tu državu povezuje s Egejskim morem.

Tijekom bilateralnih sastanaka sa svojim kolegama iz CEEC država koji su se odvijali na marginama summita, Li je također izrazio nadu da će Kina promovirati regionalnu međupovezanost unutar okvira suradnje 16+1.

Tijekom konferencije za medije koja se održala u petak, Kina i Bugarska su također pokazale kako su narodi te dvije države povezani.

Li je od Borisova tijekom konferencije za medije primio zastavu Bugarske na kojoj je supruga poznatog bugarskog planinara Bojana Petrova napisala “Njegovo srce i plemeniti duh nikada se neće smrznuti.”

Petrov je nestao prije dva mjeseca dok se penjao na planinu Shishapangma u autonomnoj kineskoj regiji Tibet. Nakon što je čuo za njegov nestanak, kineski premijer je naredio da se sve snage pokrenu u potrazi za planinarom.

Petrovljeva supruga je izrazila svoju zahvalnost premijeru i kineskoj vladi te je rekla sljedeće: “Moje srce će zauvijek ostati u Kini.”

Li je izrazio svoje sučešće te je rekao da je Petrov pokazao hrabrost ljudskog roda.

Kina i države CEEC-a veliku važnost pridaju međuljudskim razmjenama otkako se 2012. u Varšavi održao prvi summit Kina-CEEC.

Broj kineskih građana koji su u proteklih šest godina posjetili države CEEC-a je peterostruko narastao. Kina i države CEEC-a sada svake godine primaju oko 1 milijun međusobnih turista.