Kineski premijer se susreo sa šeficom MMF-a

430
kineski premijer Li Keqiang

Kineski premijer Li Keqiang se u utorak sastao sa šeficom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christineom Lagarde, obećavajući da će raditi s MMF-om na promicanju međunarodne gospodarske suradnje i slobodne trgovine.

Premijer je rekao kako je globalno pgospodarstvo suočeno sa sve većim nestabilnostima i nesigurnostima, kao i ponovnim usponom protekcionizma. “Kina je spremna ostati u bliskom kontaktu i koordinirati se s glavnim međunarodnim ekonomskim institucijama uključujući MMF na promicanju međunarodne gospodarske suradnje i slobodne trgovine, kako bi dodali stabilizacijsku snagu globalnom gospodarskom oporavku i financijskim tržištima,” dodao je Li.

Kineski predsjednik Xi Jinping je na prvom Kineskom međunarodnom uvoznom sajmu potvrdio da će Kina ostati čvrsto predana politici otvaranja i poduzeti konkretne korake kako bi je unaprijedila, istaknuo je Li.

Govoreći o monetarnoj politici, premijer je rekao kako će Kina dati podršku privatnim, te mikro i malim tvrtkama na ciljani način, umjesto pribjegavanja poplavi snažnih poticajnih mjera.

Lagarde je rekla kako MMF osjeća kinesku čvrstu odlučnost u podršci slobodnoj trgovini i daljnjem otvaranju i kako je ohrabren trenutnim mjerama za reformu i otvaranje koje poduzima Kina, naročito onima za otvaranje financijskog tržišta.