Kineski premijer se sastao s vodećom diplomatkinjom EU-a

285
kineski premijer li keqiang federica mogherini

Kineski premijer Li Keqiang se u četvrtak u Pekingu susreo s visokom povjerenicom EU-e za vanjske i poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednicom Europske komisije Federicom Mogherini.


Kina i Europa dijele široke zajedničke interese, rekao je Li, dodajući da je Kina uvijek podržavala proces europske integracije i nada se da će vidjeti prosperitetnu EU s jedinstvom.

Ističući da će novo vodstvo EU-e uskoro preuzeti ured je Li izrazio nade da će se obje strane nastaviti pridržavati multilateralizma i slobodne trgovine, tretirati se međusobno s poštovanjem kao ravnopravni, promicati rano dovršenje pregovora o geografskim oznakama i dovršiti pregovore o investicijskom sporazumu Kine i Europe iduće godine prema rasporedu.

Mogherini je rekla kako će nove institucije EU-a održati kontinuitet politika prema Kini i nastaviti davati prioritet odnosima s Kinom u vanjskoj politici EU-a.

Dodala je da je EU voljna raditi s Kinom na produbljenju sveobuhvatne pragmatične suradnje i jačanju suradnje oko globalnih i regionalnih pitanja kako bi doprinijeli svjetskom miru i razvoju.