Kineski premijer: Rezultati suradnje između Kine i CEEC viši od predviđenih

668
16+1 CEEC

Kineski premijer Li Keqiang je zajedno s vođama zemalja srednjeg i istočnog dijela Europe u subotu sudjelovao na svečanosti otvaranja Summita vođa 16+1 te pripadajućeg trgovinskog foruma u bugarskoj Sofiji.

Tom je prilikom naveo kako mehanizam 16+1 poštuje načela otvorene, ravnopravne, uzajamno korisne suradnje koja se odlikuje i uzajamnim savjetovanjem. Prema njegovi riječima,  rezultati suradnje u okviru ovoga mehanizma su i viši u odnosu na predviđeno.

Uproteklih šest godina vrijednost trgovine između Kine i 16 zemalja spomenutog područja porasla je za 6,5% na godišnjoj razini, sa 40 milijardi na 70 milijardi američkih dolara. Uzajamne investicije su bile stabilne, a Kina je ukupno investirala 10 milijardi američkih dolara diljem 16 zemalja. Iste su u Kini kombinirano uložile 1,4 milijarde američkih dolara.

Pored toga, kako je naveo kineski premijer, redovno se unaprjeđivala izgradnja infrastrukture, te je između Kine i Europe prometovalo ukupno 9000 vlakova, dok je pet puta više Kineza putovalo u te zemlje.

U ovome trenutku se na studentskoj razmjeni među dvjema stranama nalazi skoro 10 tisuća osoba, a broj turista je premašio brojku od jedan milijun godišnje.