Kineski premijer pohvalio prijateljsku suradnju Kine i Indonezije i odnose Kine i ASEAN-a

527
ASEAN

Kina će raditi s Indonezijom na daljnjem jačanju komplementarnosti njihovih razvojnih strategija, te raditi sa Udruženjem zemalja jugoistočne Azije (ASEAN – Association of Southeast Asian Nations) radi razvoja zajedničke vizije, rekao je kineski premijer Li Keqiang u subotu.

Li je navedeno napisao u potpisanom članku naslovljenom “Ukrcaj na novo putovanje prijateljske suradnje Kine i Indonezije,” objavljenom u Jakarta Postu, vodećim novinama na engleskom jeziku u Indoneziji.

Tijekom svog posjeta Indoneziji u 2013., kineski predsjednik Xi Jinping je uputio incijativu o izgradnji pomorskog Puta svile 21. stoljeća. Od tada se razvila snažna sinergija između te inicijative i indonezijske vizije globalne pomorske točke oslonca, dodajući novu energiju stoljećima starim pomorskim putevima i dijeleći san o iskorištavanju oceana za dobrobit oba naroda, rekao je Li.

Kina je najveći trgovinski partner Indonezije sedam uzastopnih godina, kao i glavni izvor inozemnih investicija u Indoneziji. U 2107., je njihova dvosmjerna trgovina dostigla 63,3 milijarde američkih dolara, rastući na godišnjoj razini za 18%.

Kineski premijer je rekao kako će Kina podržati Indoneziju u izgradnji regionalnog gospodarskog koridora i nadogradnji infrastrukture i industrijskom razvoju kako bi učinila pomorsku povezanost dvije zemlje još snažnijom.