Kineski premijer: Kina odlučno stoji uz EU u borbi protiv Covida-19

220
Kina i Europa

Kina odlučno stoji uz Evropsku uniju (EU) i podržava njene napore za suzbijanje epidemije Covida-19, izjavio je u srijedu kineski premijer Li Keqiang u telefonskom razgovoru s predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.


U prvim danima borbe Kine protiv epidemije Covida-19, agencije EU izrazile su simpatiju i uputile nekoliko tranši materijalne pomoći u Kinu, rekao je Li.

Kako se epidemija širi u zemljama EU, Kina saosjeća sa EU koja se sada suočava sa poteškoćama, rekao je Li, dodavši da prevencija i kontrola epidemije nemaju granice.

U trenutnim okolnostima, Kina odlučno stoji uz evropsku stranu, podržava njene napore u borbi protiv epidemije i olakšava nabavku sanitetskog materijala putem komercijalnih kanala, rekao je Li, Kina je spremna da aktivno jača međunarodnu saradnju radi zajedničke zaštite zdravlja ljudi.

Li je izrazio nadu da će EU obezbjediti sigurnost kineskih državljana, uključujući studente u dijaspori, za to vrijeme.

Li je istakao da Kina pridaje veliki značaj svojim odnosima sa EU i spremna je da unapređuje pregovore o sporazumu o investiranju Kine i EU i saradnju u raznim oblastima kako bi održala zdrav i stabilan razvoj bilateralnih odnosa. On je rekao da veruje da će prijateljstvo između Kine i EU biti produbljeno, a bilateralna saradnja će se dalje proširiti nakon prevazilaženja epidemije.

Kazavši da se koronavirus neprekidno širi u Evropi, von der Leyen je rekla da je EU zahvalna na podršci Kine u njenoj borbi sa koronavirusom i da ima hitnu potražnju za nabavkom sanitetskog materijala, pa se nada da će Kina nastaviti sa koordinacijom i pružiti podršku.