Kineski predsjednik Xi Jinping: Kina će smanjiti carine i povećati uvoz

801
Kineski predsjednik Xi Jinping Kineski predsednik Si Đinping

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak rekao kako će Kina ove godine značajno smanjiti uvozne carine za vozila, kao i za neke druge proizvode.

“Poduzet ćemo inicijativu za povećanje uvoza,” rekao je Xi u glavnom govoru na svečanosti otvorenja godišnje konferencije Boao foruma za Aziju održanoj u južnoj otočnoj pokrajini Hainan.

Zemlja će naporno raditi kako bi uvezla više proizvoda koji su konkurentni i potrebni kineskom narodu, rekao je.

Kina će također tražiti brži napredak prilikom pridruživanja WTO-ovom Sporazumu o javnoj nabavi, rekao je predsjednik.

“Kina ne traži trgovinski višak; imamo iskrenu želju povećati uvoz i postići veći sklad međunarodnih plaćanja pod trenutnim računom,” rekao je.

Govoreći o prvoj Kineskoj međunarodnoj uvoznoj izložbi koja će se održati u Šangaju ovog studenog, Xi je rekao kako su prijatelji iz cijelog svijeta dobrodošli na sudjelovanje u izložbi.

“To nije još samo jedna izložba u običnom smislu, već velika politička inicijativa i zalaganje koje poduzimamo kako bismo otvorili kinesko tržište,” rekao je.

Istovremeno se Kina nada kako će razvijene zemlje prestati nametati ograničenja na normalnu i razumnu trgovinu proizvodima visoke tehnologije i olabaviti izvozne kontrole prilikom takve trgovine s Kinom, rekao je predsjednik.