Kineski predsjednik Xi Jinping ističe važnost reformi, otvaranja, zaštite okoliša u Hainanu

608
Hainan

Kineski predsjednik Xi Jinping je istaknuo važnost poticanja reformi i otvaranja u južnoj pokrajini Hainan “iz šire perspektive, sa širom vizijom i većom snagom.”

Xi, koji je također generalni tajnik Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i predsjednik Središnje vojne komisije, navedenu je izjavu dao tijekom inspekcijske turneje u Hainanu koja se odvijala od srijede do petka.

Urgirao je da pokrajina u potpunosti iskoristi svoje okolišne prednosti i svoj status posebne ekonomske zone (SEZ) te svoje prednosti kao međunarodni turistički otok, kako bi izgradila “prekrasni i novi” Hainan.

Tijekom turneje Međunarodnom medicinskom turističkom pilot zonom Hainan Boao Lecheng u srijedu, Xi je saznao sve o najnovijem razvoju projekta i napravio je inspekciju najnovije medicinske opreme uključujući endoskopskog robota. Razgovarao je sa stručnjacima i pritom naglasio važnost poticanja razvoja zdravstvenog sektora kako bi on služio narodu.

U četvrtak tijekom posjeta Institutu za istraživanje mora i inženjering koji radi pri Kineskoj akademiji znanosti, Xi je saznao sve o kineskom istraživanju morskog dna u Marijanskoj brazdi i proučio je opremu koja se koristi za istraživanje morskog dna.

Xi je rekao da bi trebalo pojačati napore kako bi se Kina izgradila u snažnu pomorsku državu. Rekao je da bi Kina trebala iskoristiti Južno kinesko more kao najbolje mjesto za istraživanje dubokog mora i eksperimente.

Trebalo bi pojačati napore u razvijanju istraživačkih baza za duboko more i pogurati razvoj znanosti i tehnologija dubokog mora, rekao je.

Tijekom inspekcije istraživačke baze za nacionalnu proizvodnju sjemena, gdje se svake zime i proljeća okupljaju tisuće istraživača, Xi je naglasio da je za Kinu jedno od najvažnijih pitanja prehranjivanje više od milijardi ljudi. Stoga je sjemenje ključno za povećanje uroda.

Xi je rekao da bi Kina trebala razvijati dobre, vlastite sorte sjemenja kako bi štitila sigurnost hrane u državi.

Xi je u petak posjetio Muzej Hainana i pogledao izložbu o napretku koji je Hainan postigao u protekla tri desetljeća.

Xi je rekao da se Hainan transformirao iz udaljenog i nerazvijenog otoka u najveću kinesku posebnu ekonomsku zonu (SEZ) i međunarodno poznati turistički otok. To dokazuje da je odluka Centralnog komiteta KPK o uspostavljanju SEZ-ova bila ispravna. Zatražio je nova okrića u reformi i otvaranju.

Xi je u muzeju pregledao uzorke iz baze podataka o životinjama i biljkama tog tropskog otoka, pregledao mjere zaštite prirodnih rezervata i saslušao izvještaje i analize o podacima koji su prikupljeni putem nadzora kvalitete zraka. Xi je rekao da su čista voda, prekrasne i bujne planine, azurno nebo i plavo more najveće prednosti Hainana. Zatražio je više napretka u izgradnji socijalističke ekološke civilizacije.

Xi je kasnije posjetio pokrajinski administrativni centar za prikupljanje podataka i gledao kako se podaci koriste u turizmu i pomoći u slučaju katastrofe. Naglasio je da je potrebno da vlada uspostavi platforme za velike podatke (big data) i da poboljša društveno upravljanje. Urgirao je da službenici bolje koriste internet i ono što on nudi kako bi poboljšali donošenje politika, društveno upravljanje i javne usluge.

Xi je potom posjetio selo Shicha u okrugu Xiuying u Haikou i napravio je inspekciju implementacije strategije ruralne revitalizacije. Bio je zadovoljan time kako lokalni seljani povećavaju svoje prihode putem ruralnih poslova koji su razvijeni kroz suradnju s tvrtkama, kooperativama i ruralnim kućanstvima.

Xi je rekao da se trebaju razvijati i gradovi i sela kako bi se postigao cilj izgradnje umjereno prosperitetnog društva u svim pogledima. Poljoprivrednike bi trebalo potaknuti da iskoriste lokalne resurse kako bi se razvijala posebna, specijalizirana poljoprivreda, turizam sela i dvorišne ekonomije kako bi seljani povećali svoje prihode.