Kineski predsjednik i saudijski kralj održali telefonske razgovore o bilateralnim vezama

130
Kineski predsjednik i saudijski kralj

Kineski predsjednik Xi Jinping je u srijedu održao telefonski razgovor sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom.


Xi je rekao kako su kralj Salman i on kroz proteklih nekoliko godina uspješno razmijenili međusobne posjete, što je predvodilo sveobuhvatan i brz rast veza Kine i Saudijske Arabije.

Xi je rekao da je Kina spremna raditi sa Saudijskom Arabijom na jačanju sinergije između inicijative Pojas i put i Saudijske vizije 2030. i povećati bilateralnu praktičnu suradnju oko energetike i ostalih područja. Kina cijeni pozitivne napore koje je uložila Saudijska Arabija u promicanje odnosa između Kine i arapskih te islamskih zemalja.

Sa svoje strane je Salman čestitao Kini na uspješnom održavanju drugog Foruma Pojasa i puta za međunarodnu suradnju i rekao kako vjeruje da će igrati važnu ulogu u promicanju međunarodnog razvoja i suradnje.

Rekao je da je Saudijska Arabija voljna nastaviti pomagati u unapređenju prijateljskih i suradničkih odnosa između Kine i arapskih zemalja, kao i islamskog svijeta.