Kineski potrošački indeks u porastu u četvrtom kvartalu

222
Kineski indeks potrošačkih cijena inflacija u Kini

Kineski potrošački indeks, indeks kojim se mjeri povjerenje kineskih potrošača stabilno je rastao i u četvrtom kvartalu 2018., budući da je gospodarstvo nastavilo stabilno rasti.

Državni indeks o navikama potrošača iznosio je u četvrtom kvartalu 113 postotnih bodova, što je za jedan bod više od prethodnog kvartala, sudeći prema izvještaju globalne analitičke tvrtke Nielsen.

Brojke iznad 100 označavaju optimizam potrošača, a ispod pesimizam. Indeks mjeri percepciju o izgledima za pronalazak posla, osobne financije i spremnost na trošenje.

Andy Zhao, predsjednik Nielsena Kina, je u 2018. vidio promjenu u kineskom gospodarstvu – s onoga koje se temelji na brzom rastu na ono koje se temelji na visokokvalitetnom razvoju. Navedena promjena rezultat je povoljnih mjera koje se tiču trgovine, privatnih poduzeća te mikro i malih poduzeća.

“Indeks potrošačkih trendova u Kini će u budućnosti ostati stabilan,” rekao je.

Pod-indeks za izglede za nalaženje posla narastao je na 75 bodova sa 70 bodova, a onaj koji mjeri spremnost na trošenje narastao je za tri boda na 60 bodova. Pod-indeks za osobne financije iznosio je 69, isto kao godinu prije.