Kineski pametni gradovi sa 5G mrežom postaju pogon rasta

471
5G

Kina bi mogla da dobije novi pogon rasta razvijanjem pametnih supergradova koji će imati 5G mrežu, ali i obnovljive izvora energije i moderan transport.


„Drugi talas urbanizacije vođen pametnim tehnološkim supergradovima mogao bi da bude ključ za davanje novog pogona rasta Kini, što bi moglo u velikoj meri da utiče na investitore i globalnu ekonomiju“, navodi se u izveštaju investicione banke Morgan Stenli.

Dugoročno gledano, ovi pametni trendovi urbanizacije mogli bi da pomognu da se održi rast produktivnosti i da se ublaže nestabilnosti koje mogu biti izazvane zbog starenja stanovništva, izjavio je vodeći ekonomista Morgan Stenlija za Kinu Robin Sing.

Proces urbanizacije u Kini će sa sadašnjih 60 odsto porasti na 75 odsto do 2030. godine što će dovesti 220 miliona novih stanovnika u kineske gradove.

To bi moglo da pomogne da se ukupan rast produktivnosti održi na relativno visokoj stopi rasta od 1,6 procenata do 2030. godine. U istom periodu bi godišnji prihod po glavi stanovnika mogao da se udvostruči, procenjuje Morgan Stenli.