Kineski ministar trgovine: G20 treba raditi zajedno da se osigura stabilnost globalnih industrijskih i opskrbnih lanaca

149
Kineski ministar trgovine Zhong Shan

Gospodarstva iz Grupe od 20 (G20) bi trebala raditi zajedno radi osiguravanja stabilnosti globalnih industrijskih i opskrbnih lanaca, rekao je u ponedjeljak ministar trgovine Zhong Shan.


Sve strane trebaju aktivno poduzimati mjere kao što su smanjivanje ili ukidanje carina, uklanjanje trgovinskih prepreka i olakšavanja nesputane trgovine, rekao je Zhong Shan tijekom video konferencije o kontroli bolesti COVID-19 kojoj su prisustvovali trgovinski i investicijski ministri G20.

Zhong je predložio da gospodarstva iz G20 trebaju ubrzati međunarodnu suradnju o prevenciji bolesti te kontrolirati opskrbu i zaštiti život i sigurnost ljudi i medicinskih radnika u svim zemljama.

Sve strane se trebaju pridržavati otvorenog okoliša za globalnu suradnju, rekao je Zhong, predlažući da zemlje održe tržišta otvorenima i zaštite multilateralni trgovinski sustav te se protive protekcionizmu.

Na sastanku su ministri raspravljali o globalnom utjecaju pandemije COVID-19 i odgovoru G20. Strane su se složila da je pandemija ogroman šok za međunarodnu trgovinu i investicije i da bi zajednička izjava s Izvanrednog samita čelnika G20 o COVID-19 trebala biti kolektivno provedena.