Kineski Internet sektor bit će potaknut na daljnju integraciju digitalnih i realnih gospodarstava

331
internet u Kini

Kineski Internet sektor bit će potaknut na daljnju integraciju digitalnih i realnih gospodarstava.


Dok se digitalna ekonomija brzo širi, Kina će poduzeti više mjera za promovisanje održivog i zdravog razvoja internetskog sektora za dubinsku integraciju digitalnih i realnih gospodarstava.

Kao ključni čimbenik za digitalizaciju, internet je potaknuo digitalno gospodarstvo da postane novi pokretač kineskog gospodarskog rasta, izjavio je u utorak Chen Zhaoxiong, zamjenik ministra industrije i informacijskih tehnologija na Kineskoj Internetskoj Konferenciji.

U 2018. godini, digitalna ekonomija Kine dosegla je 31,3 bilijuna yuana, što čini 34,8 posto BDP-a zemlje i doprinijelo je 67,9 posto rasta BDP-a, a 191 milijun radnih mjesta uposleno je u digitalnoj ekonomiji, što čini 24,6 posto ukupne zaposlenosti, navodi Akademija Informacijskih i Komunikacijskih Tehnologija Kine (CAICT).

Brzi rast sektora došao kao rezultat dok je Kina kontinuirano jačala svoju internetsku infrastrukturu. Prošle je godine preko 98 posto stanovništva bilo pokriveno 4G mrežom dok je izgrađeno više od 3,7 milijuna 4G baznih stanica.

Kako bi izgradila informacijsku infrastrukturu neophodnu za integraciju digitalnih i realnih ekonomija, Kina će ubrzati razvoj 5G mreže, umjetne inteligencije (AI) i industrijskog interneta, rekao je Chen.

Kineska tržišta umjetne inteligencije, IoT-a i velikih podataka porasla su na 33,9 milijardi yuana, 1,2 bilijuna yuana i 540,5 milijardi yuana prošle godine.

Digitalizacija u poljoprivredi, industriji i tercijarnom sektoru će se promicati integriranjem Interneta, velikih podataka i umjetne inteligencije, naglasio je Chen, dodajući da će Kina nastojati ostvariti napredak u ključnim i kritičnim tehnologijama, dok će se osnovne znanosti unaprijediti kako bi promovirale izvorne inovacije.

Tržišna razmjera pametne poljoprivrede u Kini, podržana IoT tehnologijom i bržom mrežnom vezom, predviđa se da će doseći 26,8 milijardi američkih dolara u 2020. godini, što je za 14,3 posto više od prosječne godine u odnosu na 2015. godinu, navodi se u izvješću CAICT-a, dok su proizvodna poduzeća koja su primijenila industrijski internet povećala svoju produktivnost za više od 20 posto.

“Kina će također pružiti sveobuhvatne telekomunikacijske usluge i smanjiti digitalni jaz i promicati globalnu suradnju”, podvukao je zamjenik ministra industrije i informacijskih tehnologija .