Kineski industrijski gigant CEEC želi učestvovati u gradnji prometne infrastrukture u BiH

740
Ismir Jusko Yu Gang

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko susreo se danas u Sarajevu s delegacijom kineske kompanije China Energy Engineering Corporation (CEEC), predvođenom potpredsjednikom Yu Gangom.

Predstavnici CEEC-a su izrazili veliku zainteresiranost za saradnju sa bh. firmama koje projektuju, izvode i nadziru radove iz oblasti prometne infrastrukture. Također, izrazili su spremnosti da učestvuju na projektima vezanim za koridor 5-C, a u BiH traže strateške partnere kada su u pitanju prometna i energetska infrastruktura.

“Garantiramo da možemo zadovoljiti sve aspekte potencijalnih projekata, od finansiranja do izgradnje. Imamo vrlo dobre odnose s kineskim bankama i osiguravajućim kućama, što je naša prednost”, rekao je potpredsjednik Yu Gang.

Kao ilustraciju ozbiljnosti namjera CEEC-a i kapacitetima ove kompanije Yu Gang je naveo da u Pakistanu, na primjer, imaju investiciju vrijednu milijardu američkih dolara.

Ministar Jusko je pozdravio namjere CEEC-a i iskazao spremnost Ministarstva i njega osobno da u svakom slučaju i u skladu sa svojim ingerencijama pomognu ovoj kineskoj kompaniji da ostvari kontakte sa bh. kompanijama i investira u BiH.