Kineski i američki predsjednik razgovarali o bilateralnim odnosima

689

Kineski predsjednik Xi Jinping u petak je održao telefonski razgovor s čelnikom SAD-a Barackom Obame tijekom kojeg su dvoje vođa razmjenili čestitke za Lunarnu novu godinu.

Xi je izjavio da je u 2015., kao rezultat napora s obje strane, došlo do velikih postignuća u razvoju kinesko-američkih veza.

Kina je spremna udružiti snage sa SAD-om u nastavku produbljivanja praktične suradnje u svim područjima te jačanju komunikacije i koordinacije u međunarodnim, regionalnim i svjetskim pitanjima za održivi, zdrav i stabilan razvoj bilateralnih veza, rekao je kineski predsjednik.

Obama je sa svoje strane izrazio nadu da će bilateralne veze doseći novi napredak te da će dvije strane nastaviti surađivati, produbljivati suradnju te zajednički promovirati mir, sigurnost i prosperitet dviju zemalja, kao i međunarodne zajednice.

Ki je dodao da je Kina predana cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka te da inzistira na postizanju rješenja kroz dijalog i konzultacije. Predana je održavanju mira i stabilnosti na Poluotoku, što je u skladu s interesima svih uključenih strana.

Kineska strana podupire očuvanje mjerodavnih rezolucija UN-ovog Vijeća sigurnosti i međunarodnog sustava za sprečavanje širenja nukleanog naoružanja te je spremna održati komunikaciju i koordinaciju sa svim uključenim stranama, kao i sa SAD-om, rekao je Xi.