Kineski Holivud

1216
kineski Holivud

Kina je dobila svoj Holivud. Filmski grad, veliki poput 500 fudbalskih stadiona, otvoren je u subotu 28. aprila 2018. godine, s ambicijom da privuče snimanja na tom mjestu, predstavljenom kao “najveće ulaganje u svjetskoj istoriji” u tom sektoru.

Potrošeno je 6,5 mlrd EUR za izgradnju tog kompleksa od 376 hektara, smještenog u ljetovalištu Ćingdao, na kineskom privatnom konglomeratu Wanda, inicijatoru projekta. Trideset studija, među kojima “najveći na svijetu”, veličine 10.000 kvadratnih metara, već je izgrađeno. Još deset će biti izgrađeno sljedećih godina, obećava kompanija specijalizovana za nekretnine, film i sport.

Uz lokacije za snimanje i postprodukciju, taj faraonski “filmski grad Istoka” obuhvata i dvoranu za priredbe, školu, bolnicu, luksuzne hotele i jaht klub, inspirisan onim u Monaku.

Tu je i divovski tržni centar s 360.000 kvadratnih metara. Obuhvata prodavnice, kafiće, restorane, klizalište, zabavni park, vodeni park i “najveći bioskop u Aziji”.

– To je najveće ulaganje u istoriji u filmskom i televizijskom sektoru – tvrdi Wanda.

Kompanija koju vodi Vang Jianlin (4. najbogatiji u Kini, po Blumbergu) nije nepoznata u filmu. Producira filmove, kupila je američki lanac bioskopa AMC 2012, te otkupila holivudski studio Legendary (Jurasik park, Interstellar, Godzilla) 2016. godine.