Kineski finansijski sektor da služi realnoj ekonomiji

265
Narodna banka Kine

Narodna banka Kine ponovila je juče značaj finansijskog sektora u službi stvarne ekonomije.


Na sastanku Centralne banke Kine, kojim je predsedavao guverner Ji Gang, učesnici su se složili da je finansijski sektor pružao stalnu podršku realnoj ekonomiji u 2019. godini.

Međutim, postizanje stabilnog makroekonomskog i finansijskog poslovanja i dalje se suočava s izazovima, dok ekonomski pritisak pada nastavlja da raste, a socijalni krediti se i dalje suočavaju s delimičnim pritiskom usled smanjenja rasta ekonomije.

Guverner je rekao da treba ulagati stalne napore kako bi se ojačala kreditna podrška realnoj ekonomiji. On je naglasio da povećanje novčane mase M2 i ukupno finansiranje treba da budu u skladu sa nominalnim rastom BDP-a. Termin M2 se odnosi na široke mere novčane mase koja pokriva gotovinu u opticaju i sve depozite. Ta novčana masa je krajem oktobra porasla za 8,4 odsto, na 194,56 biliona juana (oko 27,7 biliona američkih dolara), pokazali su podaci Narodne banke Kine.

Rast M2 bio je isti kao i krajem septembra, ali je za 0,4 procentna poena veći u odnosu na isti period prošle godine. Njegov rast ove godine se poklapa sa rastom nominalnog BDP-a.
Kina će nastaviti da sprovodi opreznu monetarnu politiku i radiće na tome da banke doprinose više finansiranju realne ekonomije, navodi se u saopštenju.