Kineski dizajneri sve prisutniju u globalnoj modnoj areni

615
leaf xia

Kineski dizajneri se sve češće pojavljuju u globalnoj modnoj areni posljednjih godina, izražavajući vlastitu dizajnersku filozofiju u nastojanju za postavljanje modnih trendova.

Više od 20 kineskih dizajnera je predstavilo svoje jesen/zima kolekcije za 2019. na tekućem Tjednu mode u New Yorku, što je gotovo dvostruko više nego dvije godine ranije.

Za dizajnerice poput Leaf Xia, fenomen je “nešto što se trebalo dogoditi,” budući da je Kina kroz proteklih nekoliko desetljeća prošla kroz munjevit gospodarski i društveni razvoj.

Ova dizajnerica, još u 20-im godinama, je već imala predstavljanje robne marke sa svojim imenom na tjednima mode u Londonu i New Yorku.

Xia je među kineskim dizajnericama koje hrabro izražavaju svoje ideje ženske moći.

Njeni najnoviji komadi sadrže romantične boje i simpatične stilove. Kroz takav izgled je željela pokazati da ljupkost također može biti moćna za žene.

“To je osjećaj nadilaženja tvrdoće mekoćom,” rekla je Xia, spominjući drevnu kinesku mudrost. “Kada sam dizajnirala kolekciju, te su mi boje zapravo dale dosta hrabrosti.”

Ove dizajnerice nikada ne zaboravljaju prihvatiti kinesku kulturu na putu prema globalnoj pozornici.

Prošle godine je dizajnerica Vivienne Hu predstavila kolekciju koja je bila inspirirana muralima u špiljama Dunhang, 1 600 godina staroj lokaciji UNESCO-ve Svjetske baštine na sjeverozapadu Kine.

Komadi su bili hvaljeni odmah nakon izlaska i ostali su do danas najbolje prihvaćeni komadi odjeće koje je dizajnirala.

Leaf Xiao očekuje da će se još kineskih dizajnera nove generacije istaknuti na globalnim modnim događanjima u bliskoj budućnosti.

“Mi Kinezi smo rođeni sa strašću prema odličnosti i imamo odličan ukus u umjetnosti koji dugujemo dugoj povijesti i bogatoj kulturi naše zemlje,” rekla je, dodajući da je danas mnogo odličnih studenata u globalno priznatim dizajnerskim školama iz Kine.