Kineski Didi postao najvrjednija inovativna kompanija u Aziji

753
Didi

Kineska platforma za posredovanje u uslugama prijevoza Didi Chuxing objavila je u petak kako je prikupila 5,5 milijardi dolara svježeg kapitala i time postala najvrjedniji startup u Aziji, procjenjuju mediji.

Didi ima gotovo 90 posto udjela u kineskom tržištu posredovanih usluga prijevoza nakon što su prošle godine kupili kinesku imovinu konkurentskog Ubera.

Nakon nove kapitalne injekcije vrijednost kompanije premašila je 50 milijardi dolara, što joj je osiguralo poziciju najvrjednijeg startupa u Aziji i drugog po vrijednosti u svijetu, nakon Ubera ‘teškog’ 68 milijardi dolara, prema ljestvici Wall Street Journala.

Time je Didi pretekao kineskog proizvođača pametnih telefona Xiaomi čija vrijednost iznosi 46 milijardi dolara.

WSJ-ova ljestvica najvrjednijih kompanija sastoji se od tvrtki “u privatnom vlasništvu, koje su prikupljale kapital u posljednje četiri godine i među ulagačima imaju najmanje jednu investicijsku kompaniju”.

U Didiju navode da će prikupljeni svježi kapital upotrijebiti za “podupiranje globalne strategije i daljnja ulaganja u tehnologiju zasnovanu na umjetnoj inteligenciji’.

Kina je u srpnju prošle godine ozakonila djelatnost posredovanja u uslugama prijevoza i trenutno je najveće tržište tih usluga u svijetu zahvaljujući stotinama milijuna mladih Kineza s pametnim telefonima.

U budućem poslovanju polažu velike nade u tehnologiju vožnje bez vozača, zbog čega su u Silicijskoj dolini prošli mjesec otvorili i laboratorij za umjetnu inteligenciju.

“Didi sustavno radi na unapređenju inteligentnih tehnologija vožnje te pametnoj transportnoj arhitekturi”, kažu iz te kineske inovativne tvrtke.