Kineski ambasador u SAD: Prljava politika je uvek kriviti Kinu

76
Kina i SAD

Članak kineskog ambasadora u Sjedinjenim Državama Cui Tijenkaija “Ignorisanje činjenica kako bi se okrivila Kina samo će pogoršati stvari” objavljen je u sredu u Vašington Postu.


U tom tekstu američki ambasador kritikuje način razmišljanja koji ima za cilj da se uvek okrivi Kina tokom borbe protiv Kovida-19.

Ambasador je naveo da Kina od januara vodi oštru bitku protiv novog koronavirusa i da nije štedela troškove kako bi spasila živote dok je bila pod različitim neutemeljenim napadima.

“Apsurdni način razmišljanja da se krivica uvek prebacuje na Kinu je nepotrebno opterećenje koje je ometalo naše fokusiranje i podrivalo međunarodne napore u suzbijanju virusa,” napisao je Cui.

“Jednostavno rečeno, za neke ljude Kina mora da bude ta koja greši, bez obzira na činjenice”, dodao je ambasador.

Cui je istakao da je priroda kineskog političkog sistema dominirala u sadržajima tih napada, a Komunistička partija Kine je njihova krajnja meta.

“Da li je Kina zaista kriva?” Cui je postavio pitanje u svom tekstu i zatim iznio niz činjenica kako bi opovrgao te navode.

“Iza razmišljanja ‘uvek okriviti Kinu’ je tip prljave politike, kojom se služi nekolicina ljudi koji preusmeravaju fokus zarad političkog dobitka. Za njih Kina mora da greši”, naglasio je Cui.

“Vreme je da se okonča igra svaljivanja krivice”, ponovio je Cui.