Kineske tvrtke na Sajmu intenziviraju kontakte sa bh. tvrtkama

118

Dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng kazao je kako su 2018. godine lideri Kine i BiH postigli dogovor da Kina bude zemlja partner ovogodišnjeg Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru.


Kina spremna pozitivno surađivati i unaprijediti suradnju u svim oblastima

– Mi smo spremni pod vodstvom lidera dviju zemalja pozitivno surađivati s relevantnim institucijama u BiH i unaprijediti suradnju u svim oblastima, kao što su ekonomija, trgovina, infrastruktura i drugo – kazao je Shenfeng. Dodao je i kako će ohrabriti kineska poduzeća da povećaju nabavku iz BiH, ali i da otvore svoje tvornice u BiH.

Nadamo se da ćemo uz ove aktivnosti uspostaviti platforme za daljnju suradnju i da ćemo na taj način doprinijeti i ekonomskom razvoju BiH, kao i kvaliteti života građana – poručio je dopredsjednik Kineskog vijeća za promociju međunarodne trgovine Zhang Shenfeng.

Potpisan ugovor između Sveučilišta u Mostaru i tvrtke Huawei

Da je suradnja konkretizirana pokazuje i potpisan Ugovor o suradnji u području informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija između Sveučilišta u Mostaru i renomirane kineske tvrtke Huawei Technologies. Ugovor su potpisali rektor mostarskog sveučilišta Zoran Tomić i direktor Huaweia u BiH Mr. Chenchen. Kako je priopćeno iz Ureda za informiranje Sveučilišta u Mostaru, ugovorom su omogućena stručna predavanja, usavršavanja, prakse za studente SUM-a i brojne mogućnosti za uključivanje studenata i nastavnika Sveučilišta u istraživačke djelatnosti Huaweia. Iz Uprave Huaweia istiaknuli su kako će za najbolje studente s prakse biti ponuđeni i odgovarajući poslovi što pruža izvrsnu mogućnost za početak međunarodne karijere. Potpisani ugovor a još je jedan u nizu uspješnih ugovora i suradnji Sveučilišta u Mostaru i gospodarskog sektora kojim se nastavni planovi i programi nastoje prilagoditi potrebama gospodarskog sektora. Ovakvi oblici suradnje donose brojne pogodnosti i za gospodarstvenike pružajući im stručna znanja sa SUM-a, potom pomoć pri znanstvenim i stručnim istraživanjima.aSveučilište u Mostaru Huawei