Kineske mirotvorne misije: U UN otvorena izložba

141
kineske mirotvorne misije

Kineske mirotvorne misije, odnosno kineski doprinos mirotvornim misijama su tema izložbe koja je u ponedjeljak navečer otvorena u sjedištu UN-a.

Izložba naslovljena “NOVK (Narodnooslobodilačka vojska Kine): Snaga za svjetski mir,” sadrži četiri sekcije slika koje prikazuju kinesko vojno sudjelovanje u mirotvornim misijama UN-a, osiguranju pomorskih prolaza, ublažavanju posljedica katastrofa i pružanju humanitarne pomoći, kao i razmjeni i suradnji.

Na svečanosti otvaranja izložbe je Ma Zhaoxu, kineski stalni predstavnik pri UN-u, rekao kako je Kina postala najveća prinosnica međunarodnim misijama među pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

Kina je prvi put poslala mirotvorce radi izvođenja UN-ovih operacija 1990., rekao je Ma, dodajući kako je kroz proteklih tri desetljeća Kina poslala preko 39 000 mirotvoraca u UN-ove misije širom svijeta.

Kroz proteklih nekoliko godina su kineski vojnici pomogli u raznim međunarodnim katastrofama, među kojima su potres na Haitiju 2010., tajfun Haiyan na Filipinima 2013. i epidemija Ebole u zapadnoj Africi.