Kineske devizne rezerve rasle i 10. uzastopni mjesec

1277
Narodna banka Kine

Prema podacima Narodne banke Kine, kineske devizne rezerve su rasle uzastopnih 10 mjeseci i dostigle 3,1193 bilijuna američkih dolara na kraju studenog.

Ovaj iznos predstavlja povećanje od više od 10 milijardi dolara u odnosu na prethodni mjesec, objavili su iz kineske središnje banke.

Državna uprava za deviznu razmjenu pripisala je nastavak rasta jačanju nedolarskih valuta i promjenjivosti cijena imovine, dok prekogranični protok kapitala i transakcije ostaju stabilni.

Kompozitni indeks razmjene juana objavljen od Sustava devizne razmjene Kine, koji mjeri snagu juana usporedno s korpom od 24 valute uključujući dolar, euro i japanski yen, pao je za 0,56% na kraju studenog uspoređujući s prethodnim mjesecom.

U siječnju, devizne rezerve Kine su pale ispod 3 bilijuna američkih dolara, ali budući da je gospodarstvo na čvršćim nogama i juan se nastavlja stabilizirati, zaliha se stabilno povećava od veljače.

Snažan godpodarski zamah i strukturalna prilagodba u Kini su održali prekogranične tokove kapitala stabilnijima i usklađenijima, rekli su iz Državne uprave za deviznu razmjenu.

Gledajući unaprijed, regulatorno tijelo je objavilo kako je kinesko gospodarstvo u sve čvršćem stanju za zadobivanje dobrog zamaha, dok će daljnja reforma kamatnih stopa i deviznog tržišta postaviti čvršće temelje za održavanje stabilnosti deviznih rezervi zemlje.

Gospodarstvo Kine je poraslo 6,9% na godišnjoj razini u prve tri četvrtine, više od vladinog cilja od 6,5% za 2017.