Kineska veleposlanica: Odnosi Hrvatske i Kine su najbolji u povijesti

606
kineska veleposlanica u Hrvatskoj Xu Erwen

Odnosi Hrvatske i Kine ušli su u najbolju fazu u povijesti, rekla je u petak u Zagrebu kineska veleposlanica Xu Erwen na obilježavanju 70. godišnjice uspostave Narodne Republike Kine.


“Kina je zadnjih 70 godina bila nacija s ožiljcima od poniženja”, rekla je Xu, istaknuvši kako je njezina država od zemlje pogođene ratovima iz gotovo feudalnog društva postala “drugo gospodarstvo svijeta”.

“A što se tiče odnosa Kine i Hrvatske, oni su već ušli u najbolje razdoblje u povijesti”, dodala je veleposlanica koja je tu dužnost preuzela ove godine.

“Oba naša premijera kazala su kako su naši odnosi ušli u dijamantni period”, istaknula je Xu, referirajući se na izjavu kineskog premijera Lija Keqianga koji je u travnju posjetio Hrvatsku.

Veleposlanica smatra kako su kinesko-hrvatski gospodarski odnosi dobili zamah, te da je “kineska investicija” Pelješkog mosta jako dobro primljena u Hrvatskoj.

“Jako puno ljudi mi čestita na mostu i veoma cijene taj kineski doprinos dobrobiti Hrvatske”, rekla je.

Most gradi kineska državna tvrtka China Bridge and Road Corporation, a financira ga Europska unija s 85 posto, dok ostatak plaća Hrvatska.

“Imamo još puno prilika za razvoj suradnje, posebice u digitalnoj ekonomiji”, zaključila je veleposlanica o hrvatsko-kineskoj gospodarskoj suradnji i dodala da je ove godine u Hrvatskoj bilo više od 500 tisuća kineskih turista.

Xu je u petak u zagrebačkom hotelu Esplanade bila domaćin obilježavanja 70. godišnjice uspostave Narodne Republike Kine. Kineski komunistički vođa Mao Zedong je 1. listopada 1949. proglasio osnivanje Republike s Vrata nebeskog mira u Pekingu. Godišnjica će se u utorak obilježiti i velikom vojnom paradom u Pekingu.

“Kina je danas vrlo odlučna štititi svoj suverenitet, nacionalnu sigurnost i interes”, rekla je Xu novinarima komentirajući stanje u Hong Kongu, odnose s Tajvanom i položaj Ujgura.

“Najvažniji zadatak u Hong Kongu jest odbaciti nasilje i vratiti vladavinu prava”, rekla je o autonomnoj kineskoj regiji u kojoj se već nekoliko mjeseci održavaju protuvladini prosvjedi.

“Hong Kong je kineski Hong Kong. Snažno se protivimo inozemnom miješanju u kineska unutarnja pitanja”, naglasila je.

Dodala je i da je Tajvan, koji sebe službeno naziva Republika Kina, “nedjeljivi dio” Narodne Republike Kine te da je “samo jedna Kina u svijetu”. “Protivimo se svim separatizmima”, rekla je Xu.

Osvrnula se i na zapadnu kinesku regiju Xinjiang u kojoj je položaj Ujgura izazvao pozornost međunarodne zajednice i skupina za ljudska prava koji tvrde da su pripadnici te muslimanske manjine zatvarani u logore bez sudskog procesa.

“Xinjiang je prekrasno mjesto koje je kroz 20 godina imalo jako puno terorizma i nasilja koji su odnijeli jako puno nevinih života. Kineska vlada je zato uvela niz mjera kako bi spriječila teroriste, što uključuje i centre koji sprečavaju ljude da imaju terorističke ideje”, rekla je Xu, pa ocijenila tu mjeru jako djelotvornom jer “u zadnje tri godine nije bilo terorizma”.

“Jako puno inozemnih novinara, međunarodnih organizacija i diplomata bilo je u Xinjiangu i vrlo su impresionirani tamošnjim blagostanjem i stabilnošću”, tvrdi kineska veleposlanica.