Kineska vazduhoplovna industrija zabeležila gubitak od izbijanja Kovida-19

70
Kineska vazduhoplovna industrija

Kineska vazduhoplovna industrija zabeležila je veliki gubitak u februaru zbog izbijanja Kovida-19, saopštila je u četvrtak Civilna vazduhoplovna administracija Kine.


Prema rečima zvaničnika te administracije Džang Ćinga gubitak u februaru je bio 24,59 milijardi juana (3,53 milijardi dolara). Avionske kompanije izgubile su 20,96 milijardi juana, što je najviše u jednom mesecu.

Vazduhoplovno tržište u Kini znatno se smanjilo. Ukupni obim vazdušnog saobraćaja opao je za 73,9 odsto u poređenju sa prethodnom godinom, na 2,52 milijarde tonskih kilometara u februaru. Putnički saobraćaj je opao za 84,5 odsto, na 8,34 miliona putovanja, dok je teretni saobraćaj pao za 21 odsto u odnosu na isti period prošle godine, na 0,297 miliona tona, rekao je Džang.

Pored toga, međunarodni vazdušni saobraćaj se, takođe, suočio sa ozbiljnim izazovima zbog trenutne prevencije i kontrole epidemije.

Osim finansijske podrške vazduhoplovnim kompanijama, kineska vlada je saopštila da sprovodi politiku ublažavanje tereta prema industriji, uključujući oslobođenje plaćanja za zemaljske usluge velikih transportnih kompanija, snižavanje plaćanja za sletanje i vazdušni saobraćaj.