Kineska tradicionalna medicina: Inicijativa ”Pojas i put” potiče novi boom

194
kineska tradicionalna medicina

Kineska tradicionalna medicina doživljava novi “boom” zbog Inicijative ”Pojas i put”.

S poviješću preko 2000 godina, mnogi kinesku tradicionalnu medicinu smatraju nacionalnim blagom Kine zbog njezinih jedinstvenih teorija i prakse kao što su biljna medicina, akupunktura, masaža i dijetetika.

Pored rastućih zahtjeva u inozemstvu za tradicionalnim kineskim biljem, usluge i kultura vezani uz ovu vrstu medicine također su privukle više globalne pozornosti.

Smještena u sjeverozapadnom dijelu Kine, pokrajina Gansu je rodno mjesto majstora ove vrste medicine – Qija Boa i Žutog cara. Ta je pokrajina bogata kulturom vezanom uz kinesku tradicionalnu medicinu.

Lokalne nadležne službe povećale su nastojanja u cilju promicanje kineske tradicionalne medicine u inozemstvu, s uspostavljenih osam medicinskih fakulteta i šest medicinskih centara u zemljama kao što su Kirgistan, Mađarska i Francuska.

Prošle je godine Državna uprava za tradicionalnu kinesku medicinu objavila da je Kina u posljednje tri godine osnovala 26 inozemnih centara, od kojih su većina u zemljama koje su uključene u inicijativu ”Pojas i put”.

Stručnjak za kinesku tradicionalnu medicinu Yao Xiaoqiang, koji je poslan iz Kine u Kirgistan, održava predavanja stranim kolegama i ponekad nudi besplatne tretmane lokalnim stanovnicima u tamošnjem centru.

Pacijenti trebaju imati rendgenske snimke, krvne pretrage ili druge dijagnostičke testove prije nego što dođu liječnik kineske tradicionalne medicine.

Alexander Gerovčars, izvanredni profesor akupunkture i moxibustiona s Nacionalnog medicinskog sveučilišta Bogomolets u Ukrajini, četiri je puta posjetio Lanzhou kako bi pohađao intenzivne tečajeve kineske tradicionalne medicine.

Rekao je kako ona i zapadna medicina mogu poboljšati sveukupne medicinske usluge za ljude te se pritom međusobno nadopunjavati.