Kineska svemirska stanica: Glavni modul stigao na teren za lansiranje

286
centar za lansiranje satelita

Glavni modul prve kineske svemirske stanice i letelica za testiranje juče su stigli na Venčang centar za lansiranje satelita, saopštila je kineska Kancelarija za svemirski inženjering.


To znači da će Kina u bliskoj budućnosti izgraditi svoju svemirsku stanicu, koja će leteti po orbiti Zemlje u narednih nekoliko dekada.

Glavni modul se zove „Tijenhe“. To je centar za upravljanje i kontrolu svemirske stanice. Modul je dugačak 16,6 metara, težak 22,5 tona, a promer iznosi 4,2 metara.

Letilica sa ljudskom posadom je specijalno proizvedena za misiju svemirske stanice i lunarno istraživanje sa ljudskom posadom. Dugačka je 8,8 metara i teška 21,6 tona. Bezbedna je, pouzdana i modularna.

Uglavnom će biti korišćena za procenu pneumatske termalne zaštite, kontrolu ponovnog ulaska, oporavka usporavanja grupnog kišobrana i drugih presudnih tehnologija.

Prema planu, teška raketa „Dugi marš-5B“ će stići na Venčang centar za lansiranje satelita početkom februara. Misija će biti izvršena krajem 2020. godine. Kina će spojiti više modula sa glavnim modulom.