Kineska svemirska stanica bi trebala biti izgrađena oko 2022.

393
kineska svemirska stanica

Trebala bi biti izgrađena kineska svemirska stanica koja će biti puštena u rad oko 2022. godine, rekao je Džou Đijenping, glavni dizajner kineskog svemirskog programa sa ljudskom posadom.


Kineska svemirska stanica je projektovana da teži 100 tona i da može da primi tri astronauta, ali se po potrebi može i povećati, rekao je Džou na forumu održanom u južnoj kineskoj provinciji Guangdung.

„Glavni cilj izgradnje svemirske stanice je omogućiti Kini da postane zemlja koja samostalno vlada tehnologijom za dugoročan let sa ljudskom posadom u svemiru blizu Zemlje i da ima sposobnost za izvođenje dugoročnih naučnih eksperimenata i sveobuhvatan razvoj i korišćenje svemirskih resursa,“ rekao je Džou na četvrtom Kineskom forumu o inženjeringu ljudskih faktora, koji je održan na Univerzitetu Sun Jatsen.

Svemirska stanica biće izgrađena kao glavna platforma za naučno istraživanje svemira, s ciljem ovladanja tehnologijom izgradnje i upravljanja velikim svemirskim objektima, tehnologijom koja garantuje život i zdravlje astronauta koji često lete u orbiti, kao i izgradnje nacionalne svemirske laboratorije, rekao je Džou.