Kineska nova godina se približava, Kina pušta u promet rezerve svinjskog mesa

393
svinjsko meso Kina

Kako bi osigurala snabdevenost mesom na tržištu pred predstojeći Praznik proleća, odnosno Kinesku novu godinu, Kina je najavila da će 9. januara pustiti u promet 20 hiljada tona rezervi zamrznutog svinjskog mesa.


Ovo je drugi put ove godine da Kina koristi rezerve svinjskog mesa usled nestašice prouzrokovane afričkom svinjskom groznicom. Država je 3. januara pustila 30 hiljada tona iz rezervi, saopštio je Kineski centar za upravljanje robnim rezervama.

Kineska vlada je uložila napore u povećanje snabdevanja svinjetinom, a ukupna količina od 170 hiljada tona rezervi svinjskog mesa je puštena u promet u septembru i decembru prošle godine.

Cene svinjskog mesa u Kini porasle su prošle godine jer je afrička svinjska groznica pogodila industriju u zemlji. Cene su počele da padaju nakon što je Kina uvela više mera za podršku uzgajivačima svinja, uključujući povećanje subvencija, pojednostavljivanje procesa odobrenja zemljišta i modernizaciju farmi za uzgoj svinja.

Prosečna cena svinjskog mesa je 27. decembra bila 42,9 juana (oko 6 dolara) po kilogramu, za 18,2 odsto niže od cene 1. novembra – 52,4 juana.

Kina je takođe povećala uvoz mesa kroz širenje raznovrsnosti izvora uvoza, dodajući 16 novih zemalja za uvoz mesa u 2019.

Foto: China Daily