Kineska Nova godina proslavljena diljem Europe

515
kineska nova godina

S podignutim crvenim svjetiljkama, zalijepljenim kineskim kupletima i izvedenim lavljim plesom kineska Nova godina se slavi diljem Europe.

Kineska lunarna Nova godina, ili Blagdan proljeća, je ove godine pala u utora. Na ulicam nekoliko europskih gradova su priredbe poput plesa zmaja i lava i tai-chija privukle ogromne mase ljudi, što održava rastući interes za kinesku kulturu među Europljanima.

U Zagrebu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak poželjela Kinezima “Sretnu novu godinu” dok je prisustvovala novogodišnjoj večeri u cijenjenom kineskom restoranu.

“Bilo je prekrasno slaviti kinesku Novu godinu s kineskim prijateljima ovdje u Zagrebu. Željela bi poželjeti Sretnu novu godinu svim Kinezima u Kini i diljem svijeta. Xin Nian Kuai Le,” rekla je predsjednica Hrvatske, završavajući čestitku kineskim riječima za “sretna Nova godina”.

Hrvatska će u travnju ugostiti samit između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe. Grabar-Kitarović je rekla da se veseli tom događaju.