Kineska Nova godina: Čestitke svetskih lidera

610
Theresa May

Kineska Nova godina stigla je u utorak 5. februara, a većina svetskih lidera prenela je svoje najbolje želje Kini.

U Tokiju u ponedeljak uveče, japanski premijer Šinzo Abe čestitao je početak Praznika proleća na kineskom jeziku u video snimku ispred Tornja u Tokiju koji je bio tim povodom osvetljen crvenim svetlom u sklopu proslave dolaska kineske Nove godine.

Abe je rekao da je prošla godina bila važna u istoriji japansko-kineskih odnosa, kao i da su se bilateralne veze vratile na normalan put. On je podsetio i da je tokom prošle godine kineski premijer Li Kećijang boravio u zvaničnoj poseti Japanu.

Američki predsednik Donald Tramp je u saopštenju koje je izdala Bela kuća čestitao dolazak Nove godine po lunarnom kalendaru svima koji slave. „Ovo su sveta vremena za mnoge ljude u Aziji i predstavljaju priliku da svi Amerikanci izraze poštovanje prema svemu onome što su te zajednice doprinele da američka priča bude veličanstvena“, navodi se u saopštenju.

Britanska premijerka Tereza Mej bila je domaćin novogodišnje proslave, a tom prilikom je njena rezidencija bila ukrašena trešnjinim cvećem i tradicionalnim kineskim ukrasima.

Mej je navela da Britanija pridaje ogroman značaj odnosima sa Kinom. Ona očekuje da će dve zemlje zajednički nastaviti da razvijaju bilateralne odnose u svim oblastima.

Francuski predsednik Emanuel Makron je poželeo sve najbolje svim Kinezima širom planete koji slave Praznik proleća. „Svima onima koji slave lunarnu Novu godinu želim sve najbolje u godini Svinje“, napisao je Makron na svom Tviter nalogu.