Kineska narodna banka: Napori za financiranje realnog gospodarstva postižu rezultate

547
Narodna banka Kine

Kineska narodna banka je objavila da politike Kine od 2018. za nošenje s korporativnim financijskim poteškoćama i poticanje finacijskog sektora na bolje služenje realnom gospodarstvu, postižu rezultat.

“Općenito govoreći, ove politike su provedene na uredan način i postpuno postižu učinak,” rekao je Zhu Hexin, zamjenik guvernera Narodne banke Kine, na tiskovnoj konferenciji.

Zhu je rekao kako je bankarski sektor razuman i obilan s brzim rastom zajmova.

Kineski novi zajmovi u juanima su iznosili 10,48 bilijuna juana (1,5 bilijuna američkih dolara) u prvih sedam mjeseci, što je na godišnjoj razini za 1,69 bilijun više, pokazali su podaci središnje banke.

Nastavljena je optimizacija kreditne strukture uz jaču kreditnu podršku za sektore koji uključuju visokotehnološku proizvodnju, uslužni sektor i ublažavanje siromaštva, rekao je Zhu.

Zamjenik guvernera je naglasio kako su napori Kine za smanjenje financijskih poluga ostvarili dobar napredak, a središnja banka ima čvrst stav o strukturalnom umanjenju poluga.

Rekao je da će Kina nastaviti olakšavati financijsku napetost za mala i mikro poduzeća radi podrške održivom razvoju realnog gospodarstva.

Što se tiče nedavnih fluktuacija tečaja juana, Li Bo, viši dužnosnik središnje banke je na tiskovnoj konferenciji rekao kako tečaj juana uglavnom određuju tržišna ponuda i potražnja i kako se njegova fleksibilnost značajno unaprijedila prošle godine.

“Kina će dopustiti da tržište odigra veću i odlučniju ulogu u kreiranju tečaja, suzdržati se od konkurentske devalvacije valute i uporabe tečaja juana kao sredstva za nošenje s trgovinskim razmiricama,” rekao je Li, dodajući kako će stabilni i pozitivni ekonomski temelji Kine pružiti snažnu podršku juanu.