Kineska misija vrlo zabrinuta vezano za miješanje EU u poslove Hong Konga

297
Kina i EU

U odgovor na izjavu nekih vodećih diplomata EU-a je glasnogovornik Kineske misije pri Europskoj uniji (EU) u nedjelju rekao kako je Kina vrlo zabrinuta vezano za miješanje EU u poslove Hong Konga i snažno mu se protivi.


Potrebno je istaknuti da je princip “Jedna zemlja, dva sustava” upisan u Ustav Narodne republike Kine i Temeljni zakon Posebne upravne regije Hong Kong, a ne međunarodno pravu, naglasio je kineski glasnogovornik.

Kineski glasnogovornik je pozvao EU da se pridržava međunarodnog prava i temeljnih normi za upravljanje međunarodnim odnosima, u dobroj vjeri poštuje suverenitet Kine i smjesta se prestane uplitati u poslove Hong Konga i unutarnje poslove Kine, kako ne bi narušila stabilan i čvrst rast odnosa Kine i EU-e.

Kineski glasnogovornik je ponovio da su poslovi Hong Konga čisto unutarnji poslovi Kine i ne trpe uplitanje ni jedne inozemne vlade ili organizacije. Europska unija se, ne poštujući protivljenje Kine, više puta umiješala u poslove Hong Konga i unutarnje poslove Kine. Kina je vrlo zabrinuta takvim potezima i snažno im se protivi.