Kineska inflacija ubrzava dok se gospodarstvo učvršćuje

445
Narodna banka Kine

Kineska inflacija na vratima tvornica je ubrzala, a kineske potrošačke cijene su narasle na najvišu razinu u šest mjeseci.


Time se podupire mišljenje da se gospodarski rast učvršćuje i stavlja politiku središnje banke u fokus.

IPC porastao za 2,5 %

Indeks potrošačkih cijena (IPC), glavno mjerilo inflacije, je u travnju na godišnjoj razini porastao za 2,5% jer je slabija opskrba povrćem, svinjetinom i voćem podigla cijene, pokazali su podaci Nacionalnog ureda za statistiku.

Vrijednosti su, u skladu s tržišnim očekivanjima, ubrzale s 2,3-postotnog rasta u ožujku i 1,5-postotnog u veljači. Na mjesečnoj razini su potrošačke cijene porasle za 0,1%, uspoređujući s padom od 0,4% mjesec ranije.

Cijene hrane porasle za 6,1 %

Cijene hrane, koje čine gotovo jednu trećinu rasta kineskog IPC-a, su na godišnjoj razini porasle za 6,1%.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine su cijene povrća porasle za 17,4%, a voća za 11,9%.

Zahvaćen afričkom svinjskom groznicom je broj prasaca i rasplodnih krmača u Kini znatno pao, što je stavilo uzlazni pritisak na cijene svinjetine. U travnju su cijene svinjetine na godišnjoj razini narasle za 14,4%, izazivajući povećanje od 0,31 postotnih bodova u rastu IPC-a.

Wang Junxun, dužnosnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnih poslova je ranije rekao da će se cijene svinjetine nastaviti kretati prema gore, dok će cijene prasaca u četvrtoj četvrtini vjerojatno premašiti rekord iz 2016.

Temeljem procjena stručnjaka se očekuje da će u drugoj polovici godine rast cijena svinjetina premašiti 70% u odnosu na prethodnu godinu.

U istraživačkoj bilješci o podacima je azijska grupa za financijske usluge Nomura objavila kako očekuje da će munjevito širenje afričke svinjske groznice podići cijene svinjetine za još 40% kroz idućih šest mjeseci.

Također je predvidjela da će rast IPC-a premašiti 3% u nekim mjesecima ove godine, no rečeno je kako rast inflacije neće predstavljati veliki pritisak na monetarne politike središnje banke jer bi godišnja inflacija još mogla biti oko 2,5%, znatno ispod vladinog cilja od 3%.

Indeks proizvođačkih cijena, koji mjeri inflaciju na vratima tvornica, se također popravio, rastući prošli mjesec za 0,9% na godišnjoj razini nakon što je u ožujku zabilježio prvo ubrzanje u devet mjeseci, što je pokazalo unapređenje tržišne potražnje.

Gospodarstvo Kine se stabilizira

Podaci pružaju svjež dokaz da se gospodarstvo Kine stabilizira zbog vladinog niza politika podrške.

Na monetarnom polju je središnja banka nastavila upotrebljavati strukturalne alate umjesto sveobuhvatnih poticaja za rast gospodarstva. U ponedjeljak je objavila da će primijeniti razmjerno nizak zahtijevani udio rezervi za neke male i srednje velike banke, radi pomoći gotovinski napetim malim tvrtkama.

Gledajući unaprijed Nomura očekuje da će vlada poduzeti daljnje mjere olakšavanja radi jačanja povjerenja i stabilizacije rasta.