Kineska filmska industrija pokazuje rane znake oporavka

255
kineska filmska industrija

Imajući u vidu da je više od polovine kina širom Kine ponovo otvoreno nakon šestomjesečnog zatvaranja zbog pandemije COVID-19, kineska filmska industrija pokazuje rane znake oporavka.


Do danas, preko 6.000 od više od 10 hiljada kina u zemlji ponovo je otvoreno, što čini 54,9 posto svih takvih prostora u Kini. U kinima širom Kine ima gotovo 70.000 ekrana, što je najveći broj u svijetu, pokazuju podaci službe za praćenje informacija pri kineskom internet gigantu Alibaba – Beacon.

Od 20. do 26. jula, ili prve nedjelje obnavljanja rada, kina širom zemlje ostvarila su prihod od preko 100 miliona juana (14,3 miliona američkih dolara), što je podiglo moral insajdera filmske industrije.

Tokom proteklih šest mjeseci, hiljade kineskih kina borilo se za preživljavanje, a neki su se prebacili na prodaju hrane i pića putem interneta ili iznajmljivanje mjesta za druge usluge poput snimanja vjenčanih fotografija.

Brojni blockbusteri na putu su da “poplave” kineska kina u narednih nekoliko nedjelja. Među njima je nekoliko dobitnika nagrade Oscar, uključujući satirični bajkoviti film “Jojo Rabbit”, biografsku dramu “Ford v Ferrari” i epsku priču o Prvom svjetskom ratu “1917” (World War I epic 1917).